Itt a tiltólista: ezeket az ételeket kerüld el, ha beteg vagy

HelloVidék 2019. november 21. 15:00
Bár nem gondolnánk, hogy ez fontos, mégis vannak olyan ételek, amelyeket nem kellene fogyasztani betegség esetén. Ennek az az oka, hogy gyengítik az immunrendszert, vagy irritálják a gyulladt területeket, így jelentősen meghosszabbítják a gyógyulási folyamatot. Összeszedünk 9 olyan ételt és italt, amit ne fogyassz akkor, ha beteg vagy!

A legtöbben valószínűleg nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy betegen milyen ételeket fogyasztanak. „A betegség leküzdésére ott a gyógyszer” – gondolhatják sokan, ám nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk ilyenkor, mert ezzel is hozzájárulhatunk a gyors gyógyuláshoz. Összeszedtünk 9 olyan ételt és italt, amelyeket ajánlott elkerülni betegség esetén, így könnyebben ki lehet lábalni az influenzából, megfázásból vagy gyomor- és bélproblémákból.

1. Kávé

A kávét minden betegség esetén érdemes száműzni a napi rutinból, de különösen akkor, ha gyomorproblémával küzdesz. A kávéban található koffein vízhajtó hatású, ami kiszáradáshoz vezethet. Betegség esetén nagyon fontos a megfelelő hidratáció, ugyanis csak így képes az immunrendszer hatékonyan fellépni a betegségek ellen. Ha hányással és hasmenéssel küzdesz, akkor a koffein a legrosszabb választás, ugyanis mindkettő tünet folyadékvesztést okoz. A koffein ezentúl serkenti az emésztőrendszer izmait és intenzívebbé teheti a hasmenést.

2. Narancslé

Torokfájás, köhögés esetén nem szabad narancslevet fogyasztani, ugyanis tovább súlyosbíthatja a megfázás és az influenza tüneteit. A narancslé citromsavat tartalmaz, mely irritálhatja a gyulladt torok nyálkahártyáját, a torok gyógyulása így hosszabb ideig tarthat el és jobban fog fájni.

3. Édességek

A sütemények és cukros édességek gyengítik az immunrendszert, ezáltal a szervezet lassabban tudja felvenni a harcot a baktériumokkal. Mindenféle betegségnél érdemes elhagyni a fehér cukrot, de főleg a gyomorproblémáknál, a finomított cukor ugyanis ideiglenesen elnyomja a fehérvérsejtek képességét, tehát a már meglévő a gyomorproblémákat tovább súlyosbíthatja. A cukor folyadékot von el a bélrendszerből, ami a székletürítés problémáihoz is vezethet.

4. Üdítőital

Az üdítőitalokat mindenféle betegség esetén el kell űzni az étrendből, de különösen gyomorbántalmak esetén nem szabad őket fogyasztani. A kávéhoz hasonlóan a koffeintartalmú üdítő is kiszáradást okoz, amelyek pedig tele vannak cukorral, gyengítik az immunrendszert és zavart okoznak a gyomor-bélrendszerben. Ha nem szereznél csak kizárólag vizet inni, próbáld ki a cukormentes italok, sportitalt vagy a kókuszvizet! A diétás, édesítőszeres üdítők azonban szintén nem bizonyulnak jó választásnak, ugyanis számos mesterséges édesítőszert nem tud jól lebontani és megemészteni a szervezet, ezért puffadást, görcsöket és hasmenést okozhatnak, ami tovább súlyosbítja a már meglévő panaszokat.

5. Chips

Ha köhögéssel, torokfájással küzdesz, akkor nem szabadna chipset enned. Az ok nagyon egyszerű: a harapnivalók textúrája irritálhatja a torkot, ami miatt nehezebben gyógyulhatsz ki. Nem csak a burgonyachipset, hanem a granolát és a pirítóst is érdemes elkerülnöd, mert csiszolópapírszerű hatással lesznek a torkodra. Ha azonban elhagyod ezeket az ételeket, jelentősen lerövidülhet a szenvedésed.

6. Alkohol

Alkoholt semmilyen betegség esetén sem kellene fogyasztani, mivel vízhajtó hatású, ami súlyosbíthatja a betegségekkel kapcsolatos kiszáradást. Kiszáradás esetén pedig a vér alkoholtartalma gyorsabban növekszik, ezért hamarabb érezheted magad részegnek, a megszokott mennyiség ledöntése után pedig könnyen áteshetsz a ló másik oldalára. Az alkohol ezen kívül az emésztést is felgyorsítja, ezért hasmenéshez is vezethet.

7. Tej

Betegség esetén érdemes elhagyni a tejtermékeket, mert ezek fogyasztása a nyálka- és váladéktermelés felfokozását okozhatja. Vannak azonban olyan nyavalyák, ahol kifejezetten ajánlott a tejtermékek fogyasztása, például ha a fokozott váladéktermelés szükséges a gyógyuláshoz. Konzultálj az orvosoddal, milyen ételeket szabad fogyasztanod, és miket kellene elkerülnöd!

8. Olajban sült és zsíros ételek

Hasfájásnál és gyomorrontásnál nem ajánlott olajban sült vagy zsíros ételt fogyasztani, ugyanis a zsíros ételek megterhelik az emésztőrendszert és súlyosbíthatják az émelygést, emellett refluxhoz vezethetnek. Ezek az ételek ráadásul izomgörcsöket is kiválthatnak a bélrendszerben, vagyis a hasmenést is súlyosbíthatják. Hagyd el a sajtburgert és a sült krumplit, ha beteg vagy, és jobban fogod magad érezni!

9. Csípős, fűszeres ételek

Amennyiben orrfolyással szenvedsz, a csípős és fűszeres étel nem a legjobb választás neked. A chili paprika és a csípős mártás kapszaicint tartalmaz, mely irritálja az orrnyálkahártyát és további orrfolyáshoz vezethet. Orrdugulás esetén azonban egy jó módszer lehet a csípős ételek fogyasztása, ugyanis kitisztíthatja a légutakat.

Forrás: Women's Health