Ezek a legveszélyesebb tárgyak az otthonodban: ijesztő, milyen bacik tanyáznak rajtuk

HelloVidék 2020. január 11. 14:00
Az otthonunk általában az a hely, ahová visszavonulhatunk pihenni, kikapcsolódni, újratölteni. Éppen ezért, nem is gondolnánk, hogy vannak olyan pontjai a lakásnak, amelyek könnyen megbetegíthetnek minket. Hogy mely szobák jelentik a legnagyobb veszélyforrást, illetve mit tehetünk azért, hogy kiirtsuk a legdurvább baktériumokat? Ennek jártunk most utána!

A legtöbb háztartásban felüthetik a fejüket baktériumok, éppen ezért, még ha nem is okoznak megbetegedéseket, mindenképp kezelni kell a kényes területeket. Azok az otthonok, amelyekben gyerekek, idősek vagy légzőszervi megbetegedéssel küzdők élnek, még inkább veszélyeztetve vannak.

Éppen ezért, a gyakran jelentkező fejfájás, légzési problémák vagy emésztőrendszeri zavarok esetén érdemes ellenőrizni a következő néhány pontot.

  • A penész- és penész spórák szinte minden lakásban megtalálhatók. De meleg, nedves környezetben, például fürdőszobákban, mosókonyhákban és pincékben a spórák előszeretettel növekedhetnek és szaporodhatnak, majd olyan kolóniát hozhatnak létre, amelyek veszélyesek lehet az egészségre. Az összes penészfaj irritálja a légutakat, és óriási problémákat okozhat azok számára, akiknek gyenge at immunrendszerük.
  • A kényelem érdekében már nagyon sok lakásban központi fűtési és hűtési rendszert használnak. Emellett energiatakarékossá tettük otthonainkat a műanyag nyílászárók beépítésével is. Ugyan ez ideális pénztárcánknak, veszélyes lehet egészségünkre nézve, különösen a légúti betegségben szenvedők számára. Ezek a rendszerek nem fújnak be friss levegőt, egyszerűen megszűrik és újra felhasználják a beltéri levegőt, így a legtöbb méreganyag bent marad a lakásban. Ide tartoznak a cigarettafüst, a penész, tisztítószerek, illékony szerves vegyületek és a szén-monoxid. Előfordulhat, hogy egyes házakban a beltéri levegő szennyezettebb lehet, mint odakint.
  • Azokban a lakásokban, ahol légkondicionálókat használnak, gyakran válnak a penész- és penész spórák központjának. Ez könnyen elkerülhető viszot, ha a szűrőket és a szellőzőnyílásokat gyakran tisztítjuk. Emellett érdemes figyelni a rendszeres szellőztetésre. De ajánlott gondoskodni a fürdőkben szellőzőnyílásokról valamint a konyhákban a páraelszívóról.
  • Az egyik legnagyobb baktériumforrás a nappaliban a távirányító. Gondoljunk csak bele: mindig tiszta kézzel fogjuk meg? Ez a hétköznapi eszköz sok betegséget termelő baktérium és vírus forrása lehet. Érdemes időt szánni arra, hogy megtakarítsuk és lefertőtlenítsük.
  • A lakás hatalmas mumusa lehet a por, ami nem csak az allergiában szenvedőknek okozhat kellemetlen pillanatokat. Ha mindenki leveszi a teraszon vagy az előszobában a cipőjét, akkor már egyel kevesebb szennyeződés jut be a házba. De nem maradhat el a rendszeres porszívózás sem.
  • A hálószobában sem aludhatunk nyugodtan, itt a fő problémát az ágynemű jelenti. A nem megfelelően tisztított párnákat és matracokat elboríthatja a testünkről leváló bőrsejtek részecskéi, ami kedvez a poratkák megjelenésének és elszaporodásához.

(forrás: thespruce.com)

Címlapkép: Getty Images