Ezek a legszennyezettebb levegőjű városok Magyarországon: itt a szomorú toplista

HelloVidék 2020. február 26. 16:50
Az elmúlt hetekben látott napvilágot egy felmérés, amelyben rangsorolták az országokat és városokat aszerint, hogy milyen az ottani levegőminőség. Ennek kapcsán szemügyre vettük az adatokat és megnéztük, Magyarországon melyek azok a települések, ahol a legrosszabb a levegő minősége.

Egyre nagyobb problémát jelent a légszennyezés szerte a bolygón, olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a szmog rovására írható 7 millió ember idő előtti elhalálozása. A legsúlyosabb helyzet jelenleg Indiában van, a világ 20 legszennyezettebb levegőjű városa közül 14 itt található - derül ki az IQAir által publikált friss felmérésből. Ezekben a városokban annyira borzalmas a helyzet, hogy az év szinte minden egyes napján súlyosan egészségtelen a levegő minősége, de akad olyan nap is, amikor konkrétan a "mérgező" jelzőt kapta meg a település levegőjének minősége.

A szervezet jelentése Magyarország városaira is kitér, e szerint 2019-ben Miskolcon volt jellemzően a legrosszabb a levegő az országban. Mint az az alábbi grafikonon is jól látható, a borsodi megyeszékhelyet Szolnok majd Szeged követi a negatív toplistán, míg Budapest "csak" az összesítés 6. helyére fért fel. Az adatokból jól kivehető, hogy míg a legtöbb listára került magyar településen legrosszabb esetben is "csak" mérsékelten rossz levegőt mértek, addig Miskolcon volt két olyan hónap tavaly év elehjén, amikor a "bizinyos társadalmi csoportokra egészségtelen" katgóriába került a mutató.

Ennek fényében különböző tanácsokat kell megfogadnunk, attól függően, hogy milyen értéket mértek városunkban. Az aktuális hazai szmogtérkép azt mutatja, hogy hazánk legtöbb területén elfogadható vagy tűrhető a levegő, de akadnak mutatók, amelyek már nem tekinthetők elfogadhatónak. Jelenlegi ismereteink szerint viszont a szennyezettség aktuális szintje még az érintett területeken is csak minimális egészségügyi kockázatot jelent, és az esetleges károk csak hosszútávú, folyamatos hatás esetén jelentkezhetnek.

Vannak viszont olyan területek is, ahol a levegő minősége a kedvezőtlentől egészen a veszélyesig terjed. A térképen kiemelt városokban, mint például Mikolc, Kecskemét, Győr vagy Pécs, már komoly figyelmeztetést adtak ki a szakemberek. Ezekben a városokban a légszennyezettség aktuális szintje hosszútávon jelentős és káros egészséghatásokat okozhat, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon tünetek mutatkozhatnak.

Kerüld a tartós kintlétet, a lakás szellőztetését a legtisztább időszakra időzítsd. Fontold meg, hogy átütemezd, vagy csökkentsd a nehéz kültéri tevékenységeidet, ha tüneteket veszel észre magadon

- tanácsolják a szakértők.

Címlapkép: Getty Images