Így küzdj a koronavírus-fertőzés ellen: ezekre mindenkinek szüksége lesz

HelloVidék 2020. április 8. 19:03
Mostanra a mindennapjaink részévé vált a koronavírus elleni küzdelem. Legtöbb embernél alapvetővé vált a higiéniai szabályok és a vírussal kapcsolatban hozott intézekdések betartása, ám arról kevesebb szó esik, hogy immunrendszerünk erősítésével is rengeteget tehetünk a megelőzésért és a gyógyulásért is.

Gyenge immunrendszerrel kiszolgáltatottabbá válhatunk a betegségekkel, vírusokkal, így az új koronavírussal szemben is. Március eleje óta mindennapjaink része lett a koronavírus elleni küzdelem. Az alapos kézmosásról, a társas érintkezés kerüléséről, a fizikai kontaktus minimalizálásáról már mindenki hallott. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy immunrendszerünk erősítésével hatékonyan segíthetjük szervezetünk védekezését, egy esetleges fertőzés esetén pedig a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.

Sok szakember a superfood-ok közé sorolja őket, amelyek az emberi szervezetben az egészség megőrzését vagy épp visszaállítását szolgálják. Egy jól összeválogatott, immunerősítést célzó étrend vagy kúra alapjai az általában könnyen beszerezhető cékla, sárgarépa, alma és kivi, illetve a piacon már megjelentek a hazai termelésű primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a saláta.

A cékla rendszeres fogyasztása betegségmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül magas betain-tartalmának köszönhetően. Emellett kiváló vitaminforrás és gazdag ásványi anyagokban, rostokban, valamint antioxidánsokban. Ez igaz a sárgarépára is, amely bétakarotin-tartalma miatt elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, akár kúraszerűen is. Az alma számos pozitív hatása mellett szintén erősíti az immunrendszert, mert sok C-vitamint és antioxidánst tartalmaz.

A kivi bővelkedik leginkább C-vitaminban: egy darab elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét, valamint nagyszerű immunerősítő, segítségével megelőzhető a szezonális betegségek, a nátha, a megfázás kialakulása, légúttisztító hatású, csökkenti a gyulladásokat. Érdekes, hogy bár sokan nem tudják, de a kivi hazánkban is megterem.

Megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztásával javítható szervezetünk immunválasza és javulhat ellenállóképességünk is.

Címlapkép: Getty Images