Rendkívüli szünet a koronavírus miatt: több mint ötven óvodás került karanténba a vidéki városban

HelloVidék 2020. december 8. 09:31
Ötvenkét sándorfalvi óvodás került karanténba, előreláthatóan december 11-ig a koronavírus miatt. Hódmezővásárhelyen 181 ember nem hagyhatja el az otthonát átmenetileg, és a megjelent a fertőzés a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon is - írta meg a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, hétfőn is összeült Hódmezővásárhelyen az Operatív Stáb, hogy értékeljék az elmúlt hét koronavírus-járvánnyal kapcsolatos történéseit. A polgármesteri hivatal gyorshír szolgálata a találkozó után azt közölte, hogy jelenleg 181 vásárhelyi van hatósági karanténban, míg egy hete csak 131-en voltak.

Mester János háziorvos elmondta:

attól függően, hogy a vírus miként jut be szervezetünkbe alakulnak az elsődleges tünetek. Ha az orron keresztül jut be a vírus a szervezetbe, a felső légúti megbetegedések a jellemzőek, ha pedig szájon keresztül, akkor a hányás-hasmenéses tünetek jelentkezhetnek. Továbbra is a szájmaszk viselésével lehet tenni a legtöbbet a járvány terjedése ellen.

Kiderült az is, hogy az óvodák közül jelenleg kettő van hatóságok által elrendelt rendkívüli szüneten Vásárhelyen. Az Észak utca is érintett lett, ott most várják a minisztérium rendelkezését.

Emlékeztettek, hogy

az óvodák rendkívüli szünetét, illetve a járványhelyzet kezelésével kapcsolatos tennivalókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozza meg, rendeli el. Ezt felülírni sem az óvodák igazgatója, sem a polgármester nem tudja. A jelenlegi előírások és járványügyi helyzet miatt nem lehet ügyeletet tartani azokban az intézményekben, ahol megjelent a vírus. Azok a gyerekek is hozzájuthatnak a meleg ételhez, akik nem járhatnak óvodába. Ezt a Cseresnyés kollégium konyháján és a Kalmár-konyhán lehet igénybe venni. Sándorfalván, az Iskola utcai óvoda két csoportjának rendeltek el rendkívüli szünetet a koronavírus miatt. Ötvenkét gyerek és hét felnőtt került karanténba, várhatóan december 11-ig.

Címlapkép: Getty Images