Ki nem találnád: melyik vidéki nagyváros a magyar mágneshorgászok Mekkája

MTI 2021. február 16. 10:00
Tényleg, mit csinál egy mágneshorgász, mire vadászik? Az országban 20 ezer fős a táboruk, Győr-Moson-Sopron megyében is szép számmal hódolnak e különös szenvedélynek.

A Kisalföld mai riportjában egy budapesti fiatalemberrel, Kárpáti Szabolccsal beszélget, aki rendszeresen látogatja Győrt: reggel érkezik, este hazamegy, közben egész nap a győri hidakon áll és dobálja a mágneseit a folyóba. A győri folyók ugyanis fegyverek sokaságát rejtik.

A Rába kettős hídnál egy 1960-as években gyártott Stendau Waffenfabrik, 6,35 milliméter kaliberű Browningot, egy belvárosi stégről flóbertet fogtam ki, a közeli szórakozóhely mellől török gáz-riasztó pisztolyt halásztam ki

– mesélte Kárpáti Szabolcs, a győri mágneshorgászklub alapítója.

A fiatalember annak ellenére lett a győri klub atyja, hogy budapesti. Ám mint mondja, Győr a mágneshorgászok Mekkája: a városban találkozó sok folyó, a rengeteg híd mellett ebben az is szerepet játszik, hogy a második világháborús bombázások, az ipari múlt és jelen miatt rengeteg értékes és kevésbé értékes vas talált nyughelyet a vízben.

Szabolcs emelt már ki a vízből Finnországban gyártott értékes kést és számtalan római kori apró pénzérmét, több évszázados kovácsolt patkót, szegeket.

Nemrégiben szedtem ki egy Csepel kerékpárt a Radó-Szigetnél, illetve a hétvégén halásztam ki a mágnesemmel egy félbetört katonai dögcédulát. Szintén mostanában találtam egy 37 milliméteres repeszgránátot a Dunakapu térnél, ezt hatástalanítani Budapestről jöttek a tűzszerészek. Sok helyen rejti a víz a világháborús harcok nyomait: repülőgépdarabokat, gránátokat. Gyárváros környékén nem is merem ledobni a mágnesem, nem szeretnék felrobbanni. Volt már ilyenből nem is egy haláleset Európában

– mesélte a fiatalember

A győri csoport úgy alakult, hogy Budapesten, az Árpád hídnál fogott ki a folyóból egy macskamotívumos táskát. Felrakta a netre, egy győri srác jelentkezett érte, hogy anyósától lopták el. Összebarátkoztak, és megalakították a csoportot.

A mágneshorgászok körében legendás például egy 2019-es fogás: akkor egy kissrác egy kútból horgászott ki egy ládát kétszázezer forint értékű arany ékszerrel.

Az országban körülbelül 20 ezren foglalkozhatnak ezzel a hobbival, amelyhez semmilyen engedély nem kell, az egyetlen betartandó szabály, hogy ahol rendszeres hajózás van, azon a folyószakaszon nem űzhető ez a különleges szabadidős tevékenység.

Címlapkép: Getty Images