Ez a 3 szúnyogfaj hihetetlen veszélyes: állandó járványügyi fenyegetést okozhatnak

HelloVidék 2021. április 6. 11:00
A csípőszúnyogok, főként a három új, inváziós fajuk, állandó járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban. Egy új program a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat, hogy a védekezésben mindig egy lépéssel a kórokozók előtt járhassunk.

Hazánkban 50 őshonos faj él, de az utóbbi évtizedben három új jövevény jelent meg a hazai faunában: a koreai szúnyog, az ázsiai tigrisszúnyog és a japán bozótszúnyog. A csípőszúnyogokra kifejezetten veszélyes állatként tekintenek, ugyanis vektor (közvetítő) szerepükből fakadóan számos - írja a 24.hu.

emberre, házi- és vadállatra veszélyes betegség kórokozóit, különböző vírusokat, egysejtűeket, fonalférgeket terjeszthetnek.

Az általános fenyegetettség mértékéről itt olvashat egy összefoglalót Újonnan megjelenő betegségek Magyarországon címmel. Az inváziós fajok a globális kereskedelem közvetítésével érkeztek, és a klímaváltozással enyhébbé váló időjárás tette lehetővé, hogy megtelepedjenek, majd terjedni kezdjenek. Azzal csak tovább rontják a helyzetet, hogy egzotikus országokból érkeztek, mert így egzotikus kórokozók terjesztésére is képesek.

A gyakorlatban minden járvány mögött más és más mechanizmusok húzódnak meg, általánosságban három módon lángolhatnak fel:

  • Az egyik, hogy egy már meglévő ágens „ugrik át” az emberre, vagyis olyan gyors evolúciós változáson megy keresztül, amely következtében már minket is képes lesz megfertőzni (ez robbantotta ki a koronavírus-járványt is).
  • A második, amikor egy olyan kórokozó válik virulensebbé, amely már eddig is érintette az embert, de tüneteket nem okozott.
  • A harmadik lehetőség, hogy egy eddig visszaszorítottabb vagy csak messzi tájakon elterjedt korokozó válik gyakorivá egy adott helyen. A csípőszúnyogok – kiváltképp az inváziós fajok – az utóbbi két mechanizmusban játszhatnak fontos szerepet.

Nem tudunk a természettől izoláltan élni, a globális kereskedelem és személyforgalom, a természetpusztítás és a klímaváltozás révén egyre több kórokozó és az azokat terjeszteni képes vektor jelenik meg az ember közelében

– emeli ki a 24.hu-nak Garamszegi László Zsolt.

A megelőzés lenne a lényeg

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) április 1-jén Szúnyogmonitor programot indított, ami a lakosság bevonásával igyekszik segíteni az inváziós csípőszúnyogok által okozott járványügyi fenyegetettség felmérését.

A három inváziós fajra koncentráló szúnyogmonitor.hu egy olyan tudományos keretrendszer egyik kulcseleme, ami az invázió általános problémáját kívánja egységesen, az ökológiai diagnosztika módszereivel feltárni, és annak környezeti, társadalmi (benne közegészségügyi) és gazdasági következményeit felbecsülni– írják.

Címlapkép: Getty Images