Íme a hosszú élet titka: ezeket a gyógynövényeket ajánlja születésnapján a bükki füvesember

HelloVidék 2021. április 15. 17:00
Születésnapján mi is köszöntjük az ország szeretett Gyuri bácsiját, jó egészséget kívánva neki még sokáig! Egyúttal néhány tippet is adunk tőle az immunrendszer hatásos felturbózására.

Az ország Szabó Gyuri bácsija, a bükki füvesember ma ünnepli 93. születésnapját. Jó egészségnek örvend, amihez az is hozzájárul, hogy gyerekkora óta ismeri, és fogyasztja a természet kincseiből, a gyógynövényekből főzött teát.

Születésnapja alkalmából lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa így emlékezett meg szeretett édesapjáról, az ország Gyuri bácsijáról honlapjukon, a gyorgytea.hu oldalon:

  • 1928-ban született második gyerekként.
  • Kicsi baba volt, amikor a gazdasági világválság elérte az ő családját is.
  • Kamaszként élte át a II. világháborút, ahol megtanulta, hogyan kell túlélni a szörnyűségeket.
  • Megúszta a leventesorozást, a frontot, a malenkij robotra terelt emberek sorai közül egyszerűen és elegánsan kilépett.
  • Csempészett sót Romániából, lőttek rá a nyilasok.
  • Végignézte, ahogy nagyrabecsült és végtelenül tisztelt munkaadóját, Ferenczi Károlyt, a híres Ferenczi Sándor bátyját elhurcolják a nyilasok, a könyvesboltból elviszik a nagy értékű eredeti könyveket és a Mozart kottákat.
  • Megélte a Rákosi korszak összes furcsaságát, a Kádár-rendszert és a rendszerváltást.
  • És mindig arra várt, hogy egyszer majd azzal foglalkozhasson, amit igazán szeret: a természet adta kincsekkel, a gyógynövényekkel.
  • A sors megadta neki, hogy így legyen. És észrevétlenül, lassacskán országszerte híres ember lett, akinek a szavára odafigyelnek az emberek. Számos beteget meggyógyítottak a gyógynövények az ő tanácsai segítségével.
  • Szeretettel és hálával köszöntjük sokak nevében születésnapján, isten éltesse sokáig!

A gyógynövények kiváló ismerőjeként Gyuri bácsi sokaknak segített már élete során teáival. Születésnapja alkalmából a téli teájukat ajánlja most mindenkinek, aminek a neve csalóka lehet, hisz nemcsak télen ajánlott a fogyasztása, de a hűvösebb napokban bármikor jólesik elkortyolgatni a gyógyfüvekből álló, testet-lelket felmelegítő főzetet.

Ezt a téli teakeveréket otthon is elkészíthetjük, és jóízűen elfogyaszthatjuk hűvösebb napokon, de igazából máskor is jót teszünk vele a szervezetünknek.

A szárított növények keverékéből egy adag teafüvet (3-4 g) forrázzunk le 2.5 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le, de ne fémszűrővel. Ízesítés nélkül vagy kevés mézzel fogyasszuk a nap bármely szakában.

Erre jók ezek a gyógynövények

Apróbojtorján: főzete belsőleg gyulladáscsökkentő, valamint enyhe hasmenés kezelésére is használható. Külsőleg sebgyógyulás elősegítésére, öblögetőként a száj és a garat nyálkahártya gyulladásainak kezelésre ajánlott.

Szurokfű: az antikvitás óta ismeri az emberiség, felső légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére javasolják. Segíti a légzőszervek egészséges működését, csillapítja a köhögést, és támogatja a szervezet ellenállóképességét.

Lándzsás útifű: a népi gyógyászat már a kezdetektől használja. Napjainkban légúti hurutok kezelésére javallott, valamint enyhíti a garat- és szájnyálkahártya gyulladásait is.

Borsmenta: emésztési zavarok, gyomorbaj, gyomorhurut, puffadás kezelésére nagyon hasznos gyógynövény. Görcsoldó, fájdalomcsillapító és antimikrobiális hatása is ismert, emellett fokozza az epetermelést is.

Megfázásra, immunerősítésre: bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág, vagy ahogy sokan ismerik, Echinacea purpurea 2020-ban az év gyógynövénye volt, és egyike a legjobb immunstimuláns hatású gyógynövényeinknek. Hatását az immunsejtek aktiválásán keresztül éri el. A növényből készült termékeket elsősorban a téli megfázásos megbetegedések megelőzésére és gyógyítására, az influenza, a felső légúti betegségek kezelésére használhatjuk, így most különösen ajánlott a fogyasztása leginkább szirup formájában, mivel hatóanyagainak egy része hőre érzékeny, ráadásul vízben szinte egyáltalán nem oldódik, ezért tea formájában nem fejti ki hatását, de gyökeréből készíthetünk alkoholos kivonatot, és naponta 2-3 alkalommal vízbe csepegtetve fogyaszthatjuk ezt a tinktúrát.

Tinktúra:

0,5 liter pálinka (minimum 40 %-os)
25 gramm bíbor kasvirág,
10 gramm medvehagymalevél,
1 kisebb fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva összekeverjük a gyógynövényekkel, pálinkában áztatjuk 14 napon át, majd leszűrjük, és hűvös helyen tároljuk a kivonatot. Erőteljes ízét mézzel finomíthatjuk. Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt, csepegtessünk 20 cseppet 1 dl vízbe minden alkalommal.

Címlapkép: Györgytea