Pórul jár, aki sokat fogyaszt: ártalmas lehet ez a nélkülözhetetlen konyhai alapanyag

HelloVidék/MTI 2021. május 5. 20:02
A konyhasó a magyar konyhában is nélkülözhetetlen alapanyag, de mivel elvonja a vizet a szervezetünkből, így túlzott fogyasztása rendkívül ártalmas, és számos betegséghez járul hozzá. Ráadásul mi, magyarok a paprika alapú ízesítőinkben is koncentráltan használjuk.

Évente globálisan mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz, ebből hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással, ami a magyar konyhának is fontos és kedvelt alapanyaga. Ráadásul mi nagyon szeretjük a paprikát ízesítőnek használni, csípős változatban is, és köztudott, hogy a csípős ízek mellé óhatatlanul több sót használ az ember.

A sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik, köztük a kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, valamint a tejtermékekből, beleértve a sajtot is - figyelmeztetett a WHO szerdán közzétett jelentésében.

A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az élelmiszer- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.

A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást, és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak hazánkban, globálisan pedig az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák.

Címlapkép: Getty Images