Évente globálisan mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz, ebből hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással, ami a magyar konyhának is fontos és kedvelt alapanyaga. Ráadásul mi nagyon szeretjük a paprikát ízesítőnek használni, csípős változatban is, és köztudott, hogy a csípős ízek mellé óhatatlanul több sót használ az ember.
A sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik, köztük a kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, valamint a tejtermékekből, beleértve a sajtot is - figyelmeztetett a WHO szerdán közzétett jelentésében.
A nátrium-klorid a só kémiai elnevezése, a nátrium pedig egy olyan ásványi anyag, ami szabályozza a szervezetben lévő víz mennyiségét. Csökkenteni kell a sófogyasztást, emellett pedig fel kell világosítani az embereket a helyes táplálkozásról.
A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az élelmiszer- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.
A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást, és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak hazánkban, globálisan pedig az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák.
Címlapkép: Getty Images