Koronavírus vagy allergia? Így ismerheted fel a delta variánst

HelloVidék 2021. augusztus 24. 18:00
Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz.

A koronavírus.gov.hu-n tájékoztató jelent meg arról, hogy mik jellemzik a delta vírusvariánst. Ezek szerint a lappangási ideje rövidebb az alfa variánsénál, átlagosan 4 nap. Ahogy írják, gyorsabban terjed és allergiaszerű tüneteket is okoz ez a vírusmutáns.

A variáns az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat

  • Az ízlés- és szaglásvesztés ritkábban jelentkezik, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.
  • Az ezzel a mutációval fertőzöttek leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget éreznek, a láz továbbra is gyakori tünet.
  • Gyakrabban merülnek fel emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák.
  • Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

A krónikus alapbetegségben, például magas vérnyomásban, szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, májbetegségben, légzőszervi betegségben vagy daganatos betegségben szenvedők továbbra is fokozott veszélynek vannak kitéve, könnyebben alakulhat ki náluk súlyos, akár életveszélyes állapot.

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe!

A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldás a védőoltás jelenti - írják.

Címlapkép: Getty Images