Drágul még a vérvétel is: így változhat a háziorvosi beavatkozások ára

Világgazdaság 2021. október 27. 09:40
Az új díjtáblázatban meghatározott díjtételek minimum és maximum díjakat tartalmaznak a folyamatosan csökkenő 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára, aki jelenleg Magyarországon praktizál.

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozta ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A munkához a szakmai hátteret a MOK háziorvosi munkacsoportja, a Háziorvosok Online Szövetsége és az Országos Alapellátási Szövetség (OASZ) biztosította - számolt be róla a Világgazdaság.

Talán nincs a köztudatban, hogy a háziorvosi ellátást 1992-ben privatizálták, így az alapellátást gyakorlatilag a magánszektor biztosítja. A díjtáblázatban meghatározott díjtételek minimum és maximum díjakat tartalmaznak a folyamatosan csökkenő 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára, aki jelenleg Magyarországon praktizál.

A MOK alelnöke a Világgazdaságnak példaként említette, hogy a legalacsonyabb díjtétel 2550 forint, a legmagasabb pedig 13 250 forint. A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik barna taj számmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

A mostani ajánlás a MOK enöke szerint átfogóbb, korrektebb, tényeken alapuló, valamint az ellátások díjtételéhez tevékenységi időt is hozzárendeltek.

Íme, az új táblázat:

MOK.hu

Címlapkép: Getty Images