Mit keres egy robot a magyarórán? Ilyen oktatás várhat a gyerekeinkre pár éven belül

Pénzcentrum 2021. november 12. 08:30
Ugyan még nem terjedt el széles körben a robotok alkalmazása a közoktatásban, de egyre gyakrabban alkalmazzák a pedagógusok az új eszközöket. Persze nem Pepper típusú beszélő antropomorf gépekre gondoljunk, annál egyszerűbb eszközök is kiválóan alkalmasak, hogy fejlesszék a gyermekek problémamegoldó képességeit, és egy újfajta gondolkodásmódot alakítsanak ki náluk, melyre nagy valószínűséggel szükségül lesz leendő szakmájukban.

Az új NAT-ban és a kerettantervekben is megjelenik az algoritmikus gondolkodás fejlesztése, erre egy nagyon jó eszköz lehet a robotika - írta a Pénzcentrum. Konkrét tárgyi szinten ez jelenleg csak a digitális kultúra tantárgyban jelenik meg, de valójában oktatási robotokat használni nemcsak ezen az órán lehet (fyi: ez az informatika órának az új neve), sokkal inkább komplex módon érdemes tekinteni rájuk: akár az algoritmikus, akár a problémamegoldó gondolkodást lehet fejleszteni általuk olvasás-, környezetismeret- vagy matematikaórán egyaránt.

Alapvetően a robotika úgy tud megjelenni a pedagógiában, hogy az oktatási robotokat elkezdjük szélesebb körben értelmezni, és nemcsak a digitális kultúra tantárgy keretén belül gondolkodunk bennük, hanem sokkal inkább tantárgyközi módon, projektszemlélettel

– mondta el a Pénzcentrumnak Váczi Dorka, az Újpedagógia alapítója, trénere.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images