Zsebbenyúlósabb lesz idén a karácsonyfa vásárlás is: hozzuk a legfrissebb árakat

HelloVidék 2021. november 20. 13:00
Megkezdték a fenyőfák kivágását, a következő hetekben folyamatosan dolgoznak Somogy és Zala megyében a favágók, ugyanis innen látják el az ország nagy részét karácsonyfával.

Megkezdték a fenyőfák kivágását, a következő hetekben folyamatosan dolgoznak Somogy és Zala megyében a favágók, ugyanis innen látják el az ország nagy részét karácsonyfával – számolt be az RTL Híradója. A termelők a riportban elmondták, hogy a megnövekedett költségeik miatt abban bíznak, hogy idén pár száz forinttal drágábban tudják eladni a fákat.

Kanász János surdi őstermelő az RTL-nek elmondta, első körben a nordmannokat vágják ki, mert ennek a típusnak sokáig nem hullik le a tűlevele. A luc- és az ezüstfenyők jóval kényesebbek, azok később kerülnek sorra.

Ezek a legnépszerűbb fenyők Magyarországon

Mi nagyjából 3000 fát adtunk el tavaly, véleményünk szerint idén is ennyit fogunk tudni eladni. 10 hektáron termelünk fenyőfákat, luc és nordmann fenyőt, ezek a legkeresettebbek. Bár a termelési költségek jelentősen megnövekedtek, nem valószínű, hogy érvényesíteni tudunk bármilyen áremelést, hiszen kínálati piac van, ha nem tudjuk a megszokott áron adni a fát, úgy megveszik mástól. Minimális árváltozásra lehet majd számítani, de az elmúlt években kialakult ársáv lesz az idén is jellemző. A tavalyi évben valamivel több fát adtunk el, hiszen zárva voltak a hotelek, szállodák, így mindenki otthon karácsonyozott, az, hogy idén mi lesz, még nem tudni.

- mondta a Pénzcentrum megkeresésére a Dezsőfenyő tulaja, Dezső Tibor.

A termelők szerint a legnépszerűbb fafajták idén is a luc, és a nordmann lesznek, azonban az ezüstfenyő is állandó termék a kereskedők palettáján. Deme Marcell, a Deme fenyőültetvényektől lapunk kérésére elmondta, hogy a luc az illata és kedvező ára miatt, míg a nordmann elegáns mivolta és tartóssága miatt népszerű.

A HelloVidék tavaly írt a fenyőárak átlagos alakulásáról, az előző évben a lucfenyő méterenként 3000 forintba, az ezüstfenyő 4000-5000 forintba, a nordmann pedig 6000 forintba került.

Árak tekintetében a tavalyi év folyamán a 125-150 centiméteres nordmann fenyő az Oázis kertészetben 10990 forint volt, míg a lucfenyő 4990 forint, míg a 125-150 centiméteres ezüstfenyő pedig 6990 forintba került darabonként. A Megyeri kertészetben az ugyanekkora nordmann fenyő 15990, a lucfenyő 12990 forint volt az előző évben. A tavalyi árakat tekinthetjük kiindulási pontnak, ettől csak drágább lehet idén a fenyő, ugyanis az infláció és a növekvő költségek miatt biztosan számíthatunk emelésre. Azonban a termelőknek vigyázniuk kell az áremeléssel, mert akár rajtuk is maradhat az árujuk.

Címlapkép: Getty Images