Bakancslistás program: nem akármilyen szürettel dobják fel az adventi hétvégét a Balatonnál

HelloVidék 2021. november 29. 20:00
Idén is megrendezi az immár hagyománnyá vált éves tobozszüretét a Folly. Ezúttal advent harmadik hétvégéjén, 2021. december 11-én vezetett túrák során fogják leszedni az öthektáros arborétum szüretelésre váró, atlasz- és himalájai cédrusainak, valamint az óriástobozú fenyők tobozait, egyes, több mint tízméteres fák esetében speciális eszközökkel, alpintechnikával.

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, a BAlaton északi partján, hiszen az arborétum fenyői előfordul, hogy több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel, alpintechnikával szüretelhetők le. Idén kicsit később értek be a tobozok, mint az elmúlt években, ezért november helyett december 11-én, advent harmadik hétvégéjén lesz a tobozszüret. A Folly kertészei vezetett arborétumi túrán mesélnek majd a kert és fáinak történetéről, és a séták során a tobozok érettségétől függően atlasz- és himalájai cédrus, valamint a Pinus coulteri, azaz az óriástobozú fenyő tobozai kerülnek leszüretelésre.

A túrák kiindulópontja a Nádasház mellett álló több, mint 60 éves atlaszcédrus lesz, amelyet még Folly Réka édesapja, Folly Gyula ültetett. Az atlaszcédrus tobozai könnyen felismerhetők a tojásdad alakjukról. A himalájai cédrus tobozai is hasonló formájúak, de az atlaszcédrusénál nagyobbak. Az óriástobozú fenyők 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30–40 cm hosszúak és 20-30 cm szélesek is lehetnek. A Follyban található egyik példány már 80 éves, a negyedik generációs tulajdonos, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette.

A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, mexikói selyemfenyő és ciprus tobozok közül választhatnak majd.

Az érdeklődőket egy külön erre a napra összeállított speciális belépőjeggyel várják, amely a felnőtt belépő mellett tartalmaz egy 3 fogásos menüt a Folly éttermében, valamint egy saját nevelésű ciprus magoncot is. A speciális jegy árairól a Folly honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatnak.

Program 2021.12.11. szombat (rossz idő esetén pótnap: 12.18. szombat)

  • 11:00 óra: 1. vezetett túra és tobozszüret
  • 14:00 óra: 2. vezetett túra és tobozszüret

A túrát vezetik: Imre Zsuzsanna pedagógus, az arborétum kertésze és Szegedy Barnabás biológus, az arborétum kertésze.Gyülekező a Nádasház előtt a túrák kezdési időpontjában. A túrán való részvételnek a belépőjegy megváltásán felül külön költsége nincs.

Forrás: folly.hu