Szakember szerint ezt a két oltást is érdemes felvenni: mutatjuk, miért

infostart.hu 2021. december 8. 09:35
Nagyon megnőtt a felső légúti megbetegedések száma – mondta az InfoRádiónak a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos hozzátette, a mostani járványos időszakban különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele is.

Folyamatosan nő a praxisokhoz forduló betegek száma, mára már rendkívüli a terhelés

- hívta fel a figyelmet az országos kollegiális vezető háziorvos.

Mint fogalmazott, elképesztő mennyiségben érkezik a rendelőkhöz telefonhívás és személyes megjelenés, valamint egyéb kommunikációs csatornákon is sűrűn keresik a háziorvosokat a betegek. Kérik is az érintetteket, hogy a lehetségesen halasztható dolgokkal tervezetten keressék a praxisokat, próbálva az egyéb online kommunikációs csatornákat használva.

És mindenkitől sok-sok türelmet kérünk, hiszen a feladatainkat most egyértelműen a Covid-ellátásra kell csoportosítani. Nehéz megkülönböztetni az influenza-, az influenzaszerű- és a Covid-megbetegedések tüneteit, jelenleg az utóbbi dominál, miután számos esetben igazolódik a légúti megbetegedéssel a praxisokhoz forduló betegeknél a koronavírus-fertőzés, tömeges influenzajárványról pedig nincsen tudomásuk

- tette hozzá a szakember.

A szakember a lapnak elmondta, hogy az idei évben eddig kevesebben kérték az influenza elleni védőoltást, mint a tavalyi évben, amit semmiféleképpen nem tart jó gyakorlatnak, miután nem tudható, hogy a mostani szezonban milyen súlyosságú lesz az influenzajárvány, lesz-e egyáltalán. Egyúttal tanácsolta, hogy aki eddig még nem vette fel az influenza elleni védőoltást, mihamarabb tegye meg.

Illetve hozzátette, hogy ami a tüdőgyulladás elleni védőoltásokat illeti, azok a járványos időszakoktól függetlenül is javasoltak minden olyan 60 év feletti páciens számára, aki esetében egy esetleges tüdőgyulladást okozó baktérium által történő fertőződés nagy veszélyt jelent.

Címlapkép: Getty Images