Ez a három Covid-utótünet nem tréfa: azonnal fordulj orvoshoz, ha ezt tapasztalod!

HelloVidék 2022. február 14. 09:36
A koronavírus-járvány ugyan lecsengőben, ám a fertőzésen átesettek körében sokan még mindig a betegség szövődményeitől szenvednek. Az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a páciensek többségénél három elhúzódó gyakori panasz figyelhető meg.

Sokan hónapokkal a koronavírus-fertőzés után is szenvednek panaszoktól. Közel azonos arányban férfiaknál és nőknél is okozott elhúzódó panaszokat a betegség – derül ki a Tüdőközpont regiszteréből, melyben a Covid utáni tüdőgyógyászati ellátásban részesülők adatait gyűjtik, írja a hvg.hu.

Az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a páciensek többségénél három elhúzódó gyakori panasz figyelhető meg

- idézi az EgészségKalauz egészségügyi magazin Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát.

A tüdőgyógyász a lapnak elmondta, az orvosok jelenlegi tudása szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt negyedik héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek. Potecz Györgyi szerint aki a megbetegedése után egy hónappal is szenved a panaszoktól, annak érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia, mivel a kezeletlen poszt-Covid tünet még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhat, amelyekkel életveszélyes állapotot idézhet elő.

Címlapkép: Getty Images