Le a kalappal: 318 romát fogadott be a falu legszegényebb embere Tiszabecsen + Videó

HelloVidék 2022. március 2. 10:00
Miközben a híradások szerint özönlenek az adományok a magyar-ukrán határ melletti Tiszabecsre, aközben senki sem akarta befogadni a faluban az Ukrajnából érkező romákat. A település legszegényebb embere azonban segített rajtuk is.

Ahogy korábban a HelloVidék is hírt adott róla, Ukrajna felé alig van forgalom, onnan viszont folyamatosan érkeznek gyalog vagy autóval a kárpátaljaiak a magyar-ukrán határ legdélebbi átkelőjére, ahol - az MTI híradásai szerint - a magyar oldalt elhagyva rögtön meleg ételt és élelmiszercsomagot kapnak a menekülők. Többségük nő és gyerek, sokan családjukkal együtt érkeznek Magyarországra, majd a határállomás közelében várják meg rokonaikat, hogy értük jöjjenek.

Beregszászról, Paládról, Tiszaújlakról menekült roma családok végül egy ember fogadta be, Tiszabecs legszegényebb embere, Lukács József - adta hírül az ATV.

Még az utcánk elején álló rendőr is hozzám irányította őket

– mesélt az atv.hu-nak Lukács József, aki miután kiírta a közösségi médiában, hogy menekült roma családokat fogad be, elkezdtek a érkezni a további felajánlások: rokonok ajánlották fel a házaikat.

Elintéztem, hogy minden portán legyen mobilvécé. Hozattam gyógyszert, tűzifát, élelmiszert, fertőtlenítőt, mindjárt megérkezik a kamion is a matracokkal – sorolja Lukács József. „Tegnap csak egy órát aludtam. Hogy honnan van erőm? Isten ad nekem. Ő segített rajtam, mikor az öcsém és a bátyám belefulladt a halastóba. És akkor is, amikor elvesztettem a munkámat. Most pedig én törlesztek másoknak. Ilyen egyszerű ez

– magyarázta a férfi.

Végezetül itt a pár napja készült felvétel, amit Lukács József a közösségi médiában közzé tett:

Címlapkép: Getty Images