Giga-bűnszervezetet kapcsoltak le Szigetváron: 22 ember ellen emeltek eddig vádat

MTI 2022. március 8. 14:00
Huszonkét ember ellen emeltek vádat Szigetváron, mert internetes megrendelésekre mintegy 20 ezer csomag új pszichoaktív anyagot adtak postára, amellyel csaknem 350 millió forintos bevételre tettek szert 2018 és 2020 között.

A Baranya Megyei Főügyészség MTI-hez eljutott keddi közleményben azt írta, hogy a Szigetvári Járási Ügyészség - egyebek mellett - bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt emelt vádat a banda tagjai ellen.

Közölték: a vádlottak 2018-ban egy új pszichoaktív anyagok internetes kereskedelmével foglalkozó bűnszervezetet hoztak létre, amelyet 2020 nyaráig, elfogásukig működtettek. A kábítószert a bűnszervezet vezetője nagy tételben - kriptovalutával fizetve - rendelte külföldi internetes oldalakról, társai a megszerzett drogot budapesti bérelt lakásokban porciózták, majd a csomagokat országszerte különböző postákon feladva juttatták el a fogyasztókhoz.

A bűnszervezet az Amerikai Egyesült Államokban működő gazdasági társaságok szerverein keresztül üzemeltetett internetes oldalakon - legalább hét különböző címen - kínálta a drogot a fogyasztóknak. A banda vezetői kezelték az internetes oldalakra beérkező megrendeléseket, irányították a csomagfeladók napi tevékenységét, és szükség szerint előre elkészítették a szükséges feladóvevényeket.

A közleményben megjegyezték: a pénz strómanok bankszámláira érkezett, akiket a bűnszervezet tagjai hajtottak fel és bírtak rá a számlanyitásra, illetve a bankkártyájuk átadására.

A nyomozóhatóság mintegy 75 millió forint értékben foglalt le a bűnszervezet tagjainál készpénzt, ékszereket, nagy értékű személygépkocsikat, vett zár alá ingatlanokat.

Az ügyészség nyolc ember ellen bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés, a bankszámlákat rendelkezésre bocsátó tizenegy ember ellen pénzmosás miatt emelt vádat. Mellettük két informatikus ellen bűnsegédlet miatt emeltek vádat, egy embernek pedig közokirat-hamisítás miatt kell felelnie, amiért a bűnszervezet vezetőjének személygépkocsijait - vagyonmentési céllal - a nevére vette.

Címlapkép: Getty Images