Ez a csodás parasztház lett az Év Tájháza 2022-ben Magyarországon: fotókon az ősi kúria

HelloVidék 2022. október 8. 12:30
Pénteken a Győrhöz közeli Felpécen adták át az Év tájháza 2022. kitüntető címeket, amelyeket a Magyar Tájházak Szövetsége a XIX. Országos Szakmai konferencia és találkozó keretében adott át. Idén a somogyszobi Vilma-Ház nyerte el a rangos elismerést.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége Pápán és Felpécen rendezi XIX. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken került sor Az Év Tájháza kitüntető cím átadására, melyet a szövetség legrangosabb elismeréseként idén a somogyszobi Vilma-Ház nyert el.

Somogy megye déli részén, a Belső-Somogyi-homokvidéken meghúzódó település büszkesége a Vilma-ház, amely a falu első téglából épült parasztháza volt. A háromosztatú, füstöskonyhás lakóházat 1839-ben a jómódú, református Puskás család építtette, melynek egyik éke a kétkemencés, szabadkéményes pitvar.

Az épület mindvégig a család tulajdonában maradt, majd 1982-ben az utolsó tulajdonos, Puskás Vilma halála után országos műemléki rangot kapott a lakóház, népi műemlék lett, s kormányzati segítséggel községi tulajdonba került. 2001-ben a KÖH műemlék- helyreállítási programja keretében az önkormányzat támogatásával, valamint a Ház védelmére és működtetésére létrehozott Vilma Háza Alapítvány közreműködésével sikerült az épületet fölújítani, fölavatni és átadni a köz javára 2003. szeptember 6-án.

A Vilma-ház

A Vilma-ház berendezését a falu polgárai adták össze. Tisztaszobája a 19. század végének, a lakószobája a 20. század elejének lakáskultúráját idézi. A szellemi és tárgyi emlékek gyűjtése azóta is folyamatos. Az elmúlt két évtized alatt több ezer darab tárgyat sikerült a Vilma-háza gyűjteményébe menteni. A portára kinti kemencét, zsaluszerkezetes melléképület, egy fonott górét, kutat és méhest telepítettek át az idők folyamán műemlékvédelmi engedéllyel, írja a sonline.hu.

Az ingatlan, a rajta lévő épületekkel az önkormányzat tulajdona, a gyűjtemény, berendezés és egyéb ingóságok a Vilma Háza Alapítványé, aki önálló jogi személyként 40 önkéntes aktív munkájával egyben működtetője is a háznak.

A gazdag gyűjtemény egész évben látogatható, egyéni és csoportos látogatókat is szívesen fogadnak, gyermekcsoportok részére kézműves foglalkozásokat, viselet-bemutatót, népi gyermekjátékokat tartanak.

Mondhatjuk, hogy a Ház a falu „lelke”, hiszen közösségi és családi rendezvényeknek is helyet ad, volt ott már osztálytalálkozó, vilmásoknak halotti tor, születésnap, baráti találkozó, esküvő és fényképezkedés is.

Címlapkép, fotók: Adorján András, Spanics Katalin, Korompai Balázs