Ebben is az élen vagyunk: elkeserítő a helyzet, nincs miben bízni a legtöbb magyar szerint

HelloVidék 2022. december 21. 09:33

A világátlagnál rosszabbnak ítélték meg 2022-t a magyarok, derül ki az Ipsos 36 országot lefedő közvélemény-kutatásából, amelyben az idei évvel kapcsolatos tapasztalatokat és a következő évre vonatkozó várakozásokat mérték fel.

míg az átlagos érték 73 százalék volt – a magyar eredmény 8 százalékpontos növekedés az előző évihez képest, míg világszerte 4 százalékpontos csökkenést mértek. Vagyis a magyar lakosság szerint rosszabbodott a helyzet. Hazánk ezzel az eredménnyel a lista legtetején áll, míg a másik végén Szaúd-Arábiát találjuk, ahol csak a lakosság 44 százaléka értett egyet ezzel az állítással, írja a 24.hu.

A saját maguk és a családjuk szempontjából milyennek látják 2022-t, akkor a magyaroknak már „csak” a 66 százaléka panaszkodott, de ez még így is gyengébb eredmény az országok túlnyomó többségéhez képest. A saját és szűkebb környezetük felől nézve a törökök érezték a legrosszabbnak a helyzetet, az izraeliek pedig a legjobbnak.

A kutatásban résztvevők meglehetősen borúsan látják a jövő évi kilátásokat is: az összes megkérdezett 79 százaléka számít arra, hogy az árak gyorsabban emelkednek majd a fizetéseknél, és hogy jövőre magasabb lesz az infláció az országában, mint az idén.

68 százalék a mostaninál magasabb munkanélküliséget vár, de a válaszadók fele a tőzsdék összeomlására is számít. Kicsivel alacsonyabb, de így is számottevő azok aránya, akik szerint az országaiknak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére is szükségük lesz.

A biztonsági helyzettel kapcsolatos várakozások sokat romlottak idén és ehhez minden bizonnyal köze van az ukrajnai háborúnak. Az összes megkérdezett 48 százaléka el tudja képzelni azt, hogy 2023-ban valamilyen katonai konfliktusban nukleáris fegyvereket fognak bevetni – ez 34 százalékponttal magasabb eredmény, mint a tavalyi, és ebben a kérdésben 31-ből 25 országban 10 százalékpontos emelkedést regisztráltak.

Címlapkép: Getty Images