Egészséges alternatívák a cukor helyett: mutatjuk, mivel dobhatod fel a kávéd, teád

HelloVidék 2023. január 8. 14:06

A többség az egyszerű fehér cukrot használja, ha a kávé, tea ízesítéséről van szó, bár kedvenc forró italaink édesítésére bőven akadnak más módszerek is. Mutatjuk, mik ezek, és mennyibe kerülnek.


 

A szokások rabjai

Leggyakrabban tejjel, tejszínnel és különféle édesítőszerekkel dobjuk fel a kávénkat, teánkat. A többség az egyszerű fehér cukrot használja, bár kedvenc forró italaink édesítésére bőven akadnak más módszerek is. Ugyanakkor a kevesebb néha több örök igazságát az édesítésre is alkalmazhatjuk: ha azt vesszük észre magunkon, hogy a nagy adag édesítőszer elválaszthatatlan része a reggeli kávénknak, teánknak, olyannyira, hogy valójában az határozza meg magát az italt, ne habozzunk változtatni! Ajánlott ilyenkor csökkenteni a hozzáadott édesítő mennyiségét.

Ha cukor, akkor inkább a barnát válasszuk

A forró italok legnépszerűbb édesítője a cukor. Kevesen tudják, de a különböző cukortípusoknak más-más ízprofiljuk van, amit vásárláskor, használatkor nem árt figyelembe venni: a barna nádcukor például mélyebb, gazdagabb ízű, mint a finomított fajta.

A fehér cukor nem más, mint a cukorrépa levéből nyert édes, tisztított és kristályosított, egynemű szemcsés szacharóz. A barna cukor hasonló a finomított fehér cukorhoz, abban különbözik, hogy a gyártás során melasz szirupot kevernek hozzá, majd újból kiszárítják. A barna nádcukor finomítatlan termék, előállításánál az a cél, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát. A melasznak köszönhető a nádcukor különleges aromája és íze is.

Mit érdemes cukor helyett használni?

  • A mézet teákhoz, kávékhoz egyaránt használhatjuk. Csakúgy, mint a cukor esetében, a különféle mézeknek más az ízprofilja. Vannak, akik azért választják a mézet édesítőszerként, mert egészségügyi előnyei közismertek. Ha emiatt preferáljuk, kávé vagy tea elkészítésekor semmiképp ne forraljuk fel, mert így csökkenthetjük a pozitív hatásait!
  • A juharszirup nagyon értékes természetes édesítőszer, sok aminosavat, vitaminokat valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Íze és állaga a mézéhez hasonló. Abban is hasonlítanak, hogy számos fontos élettani hatással bíró anyagot tartalmaznak. Elsősorban az Észak-Amerika keleti részén honos cukorjuhar fa nedvéből állítják elő.
  • A sztívia az egyik legnépszerűbb, természetes eredetű édesítő. A kivonat a stevia rebaudiana (magyarul említik jázminpakócaként is) nevű, Dél-Amerikában őshonos növény leveléből származik. A növény levele olyan édes vegyületeket tartalmaz, amik a cukornál százszor édesebbek. A boltban legtöbbször sztívia tartalmú asztali édesítőszer címszó alatt találkozhatunk ilyen termékekkel, folyékony és por, esetleg tablettaformában is.

Milyen áron kaphatók ezek az édesítőszerek?

Körbenéztünk a nagyobb áruházak online kínálata között, milyen áron adják ezeket az édesítőszereket. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • a Tescoban a különböző mézfajták 1439-4909 Ft/üveg áron kaphatók, a juharszirup 2729-3999 Ft/üveg áron mozog, a sztívia pedig 899-1449 Ft/csomag áron vásárolható meg.
  • a Sparban a méz 749-4799 Ft/üveg áron kapható, a juharszirup 2499-2999 Ft/üveg áron mozog, a sztívia pedig 879-899 Ft/csomag áron vásárolható meg.
  • az Auchanban a méz 899-7239 Ft/üveg áron vásárolható meg, a juharszirup ára 2359-4699 Ft/üveg között mozog, a sztívia 895 Ft/csomag áron kapható.
  • az Auchanban a méz, juharszirup, a sztívia

Címlapkép: Getty Images