Leszakadt egy híd, a gerendái a folyóba hullottak: Gyula harmadfokú készültségben van

HelloVidék/MTI 2023. június 8. 18:05

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé.

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) június 8-án közölte: a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól szerdán este kapták az értesítést, hogy a román oldalon, a határszelvénytől körülbelül két kilométerre lévő

Mint írták, a korábbi években volt már példa, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák, és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, ezért azonnal intézkedtek. A duzzasztómű tömlőjéből a vizet kiengedték, a fenékleürítő műtárgyat megnyitották és megszüntették a duzzasztást.

Fotó: Bujdosó Szabolcs/KÖVIZIG

Ezzel egyidejűleg lezárták a gyulai tápzsilipet.

Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körös határszelvénnyel érintett őrjárásaira, illetve állandó 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek. A gyulai duzzasztónál és a gyulavári híd alatti kárelhárítási helyen egy-egy fénytornyot telepítettek és az éjszaka be is üzemelték azokat.

Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára

– olvasható a közleményben.

Fotó, címlapfotó: Bujdosó Szabolcs/KÖVIZIG

Címlapkép: Getty Images