Országos figyelmeztetés: óvatosan használjuk a csapvizet, esővízzel locsoljunk, mert baj lehet

HelloVidék 2023. július 20. 09:03

A nagy melegre való tekintettel országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények zavartalan kiszolgálása érdekében a víziközmű-szolgáltatók, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívták a figyelmet. Naponta akár ötvenezer köbméterrel több vizet használunk ugyanis a hőségben, írja a sonline.hu.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett. A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer köbméter a felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő, és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter is lehet.

Kitértek arra is, hogy az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás. Így hideg vízért a csap hosszas és felesleges folyatása helyett inkább a víz hűtését, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint eső-, illetve kútvíz használatát javasolták.

A víz különleges, értékes természeti kincs. Magyarország szerencsés helyzetben van, szinte minden háztartásban egészséges ivóvízhez jutnak az emberek, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országszerte a lakások több mint 80 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel.

Címlapkép: Getty Images