Ezeket az élelmiszereket jobb, ha nem teszed a hűtőbe: íme néhány tipp, amivel spórolhatsz

Agrárszektor 2023. augusztus 19. 18:33

Haszon tudni azt, hogy melyik élelmiszert hogyan érdemes tárolni, van ugyanis amit felesleges hűtőbe tenni, míg másoknál hűtéssel lehet a legjobban és legtovább megőrizni a minőséget. A tárolás ugyanis nem egyenlő a hűtéssel - írta cikkében az Agrárszektor.


 


 

Lehet tárolni pincében, kamrában, konyhaszekrényben, vagy hűtőszekrényben, csak nem mindegy, hogy mit és hol. A tárolás célja, hogy az adott termék minél tovább eltartható legyen és ezalatt az idő alatt lehetőség szerint a minősége se romoljon. A legegyszerűbben a száraz, tartós élelmiszerek tárolhatók, ezek a tésztafélék, a gabonafélék, a rizs és más magok, például bab, lencse. Ezeket száraz sötét és hűvös helyen tároljuk. Ugyanez vonatkozik a cukorra, sóra, fűszerekre is. A légmentesen zárt tárolóedény azért hasznos, mert így, ha a levegő páratartalma valamitől magasabb lesz, akkor sem tudnak benedvesedni a termékek. Erre a szárított fűszerek és a cukor igen érzékenyek. Egyes magok esetén például a zsizsik, vagy némely molyfélék nagy károkat tudnak okozni. Ezt megelőzendő tegyük egy hétre mélyhűtőbe a szárazbabot, vagy a lencsét, majd ezután a jól záródó dobozba. Így az esetlegesen már bennük élő raktári kártevők elpusztulnak, és utána nem tudnak újabbak bejutni a dobozba.

Olajos magvak esetén (dió, mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag) a 10-16 oC közötti hőmérsékleten történő tárolás az ideális. Magas zsírtartalmuk miatt ezek magasabb hőmérsékleten megavasodhatnak. A bontatlan diófélék hónapokig elállnak sötét, hűvös helyen, ám pucolt, darált formában már mélyhűtve célszerű tárolni ezeket. A konzervekkel viszonylag egyszerű dolgunk van, mert szobahőmérsékleten sem lesz bajuk, ám a befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és lekvárokat hűvös és sötét helyen tároljuk, mert fényen fakulhat a színük. A friss zöldfűszereket ne tartsuk hidegben, főleg a mediterrán fajokat. Hűtőbe tenni és vízbe állítani sem célszerű, ezeket egyszerűen ne tároljuk, hanem használjuk frissen. Ha nem fogy el mind, akkor pedig sötét szellős helyen szárítsuk meg.

Használati utasítás hűtőszekrényekhez

A hűtőben tárolás lényege, hogy az élelmiszer olyan hőmérsékleten van, amin a minőségromlását előidéző mikroorganizmusok nem találják meg az életfeltételeiket, táplálkozásuk és a szaporodásuk is gátolt. Bár sokan nem szeretnek használati utasítások olvasásával foglalkozni, azt azért érdemes tudomásul venni, hogy nem mindegy hogy mit, és hová teszünk a hűtőszekrényen belül. A hűtőszekrényben a szintezettségből adódó hőmérsékleti különbségek miatt mindennek megvan az optimális helye. A legfelső polcra helyezzük a főtt és készételeket, a középső polcokra kerüljenek a tejtermékek és a csomagolt élelmiszerek, például szalámik, felvágottak. Az alsó polcon van a leghidegebb, itt a nyers húsokat és a halételeket célszerű tárolni. Ezzel a keresztszennyeződéseket is megelőzhetjük, hiszen, ha a hús csöpög, alul nincs, amire rácsöpögjön.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images