Betelt a pohár: drákói szigorral lép fel a roncsautók ellen ez a vidéki város

HelloVidék 2023. szeptember 25. 10:04

Megelégelték a kaposváriak az elhagyatott roncsautókat, ezért a helyi városvezetés úgy döntött, hogy október 1-től már nem csak az elhagyott rendszám nélküli, de a rendszámos, ám műszaki vizsgával nem rendelkező autókat is elszállíttathatják majd.

Aki gyakrabban sétál az észak-nyugati városrész lakótelepekkel sűrűn megtűzdelt területein, óhatatlanul is szembe találkozik jó pár magára hagyott autóval. A jelek egyértelműek: koszos jármű, mely körül már felgyülemlett a törmelék, kinőtt a gaz elöl és hátul - számolt be róla a Sonline.

Mint, ahogy a lap felhívja rá a figyelmet a járművekről sokszor az alkatrészek, és a gumik is hiányoznak.. A törvényi szabályozás eltérő szigora miatt rendszám nélkül már jóformán senki nem meri közterületen tartani autóját, hiszen az ilyen járműveket kérdés nélkül jogosult az önkormányzat elszállítani. A rendszámos autók gazdáinak ugyanakkor eddig nem kellett különösebben aggódniuk. Annak ellenére sem, hogy az önkormányzati rendelet eddig is szigorúan fogalmazott ebben a kérdésben.

Aki rendszámmal ellátott, ám műszakival nem rendelkező autó parkoltatna egy helyen huzamosabb időn át, ám nem fizeti meg a hely bérleti díját, az vét a közösségi együttélés alapvető szabályai ellen, és megbüntetik. Nem is kicsit, hisz magánszemélyként 200 ezer, jogi személyként 2 millió forint is lehet a büntetés.

A járművek műszaki érvényességét egykor a hátsó rendszámra ragasztott matricával lehetett ellenőrizni. Ám annak megszűnésekor egy ideig csak találgatni lehetett, vajon van-e műszaki az egy helyben álló roncson. Azonban már évek óta működik az online is elérhető közúti közlekedési adatbázis, amelyben bárki ellenőrizheti, hogy egy adott rendszámhoz tartozik-e érvényes műszaki is.

Címlapkép: Getty Images