A gatyánk is rámehet a betegségekre: kiderült, mennyit költünk gyógyszerekre

Pénzcentrum 2023. november 3. 08:33

Egy-egy megfázáskor akár 8-10 ezer forintot is otthagyunk a patikában különböző gyógyszerekre. Rengetegen élnek azonban az országban, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy ezreket hagyjanak a patikákban.

Nyakunkon az influenza és a felső légúti megbetegedések szezonja, ilyenkor megnő a forgalom a háziorvosi rendelőkben és a patikákban, ahol kisebb vagyonokat hagyunk ilyenkor orrspray-re, vitaminokra, meghűlés elleni készítményekre. Már aki megteheti. Nagyon sok családban ugyanis a gyógyszer olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak, pláne ha a hónap végén jelentkezik a betegség.

Hogy pontosan ez hány főt érint, nem tudjuk, de az biztos, hogy nemrég nagyon súlyos adatokat közölt az Eurostat az európai országokban tapasztalható gyermekszegénységről. A statisztikai hivatal adatai alapján 2021-ben az alacsony iskolázottságú szülők által vezetett háztartásokban élő magyar gyerekek több mint háromnegyede, 78% élt szegénységben.

Ennek mérésére egyébként számos indikátort használ a szociológia, de ez nem javít az eredményen: a 78 százalék csaknem a duplája az EU-átlagnak.

Azt láttuk az évek során, hogy nem mindegy, a hónap mely szakaszában érkezik a betegség: ha az elején, akkor még van a gyógyszerre pénz, ám ha a második felében, akkor gyakran már nem tudják kiváltani a családok, hiszen akkor a megélhetés is gondot jelenthet. Azt tudni kell, hogy ha ezek a betegségek nem kerülnek kikezelésre, akkor annak kórházi kezelés is lehet a vége

- mondta Veress Tamás a Pénzcentrumnak.

Az Igazgyöngy Alapítvány szociális területének vezetője szerint vannak olyan gyerekek, akik a kikezeletlen betegségek miatt hosszan elhúzódó tünetekben szenvednek. Éppen ezért Toldon a 18 év alatti gyermekeknek az antibiotikumát teljesen ingyenesen teszik hozzáférhetővé, és azt tapasztalták, hogy jelentősen csökkent a szövődmények miatt kórházba kerülő gyermekek száma a településen.

A gyógyszeres kezelés persze nagyon fontos, de önmagában még nem elég, hiszen komplex problémára komplex megoldás kell. Ha ugyanis a gyógyszer szedéséhez nem társul tudatosság, akkor hosszú távon nem oldódik meg az alapprobléma.

Éppen ezért az Alapítvány edukál is, mert azt is tapasztaljuk, hogy olykor a betegségek kikezelésének sikertelensége mögött tudatlanságból, tanulatlanságból eredő probléma van a leszakadó térségekben

- tette hozzá Veress Tamás.

Címlapkép: Getty Images