Ez most komoly? Másfél ezer pedagógus taníthat diploma nélkül az iskolákban

HelloVidék 2023. november 9. 10:32

Mintegy ezerötszáz pedagógus dolgozhat úgy a hazai oktatási-nevelési intézményekben, hogy nincs diplomája - írja a Népszava. A lap Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának válaszából vonta le ezt a követkzetetést, amit Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselő (LMP) írásbeli kérdésére adott.

Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogyan alakult éves bontásban a diploma nélkül tanítók száma a közoktatásban. A képviselő az általa kért részletes adatokat ugyan nem kapta meg, Rétvári annyit azonban elárult, hogy a jelenlegi tanévben a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak egy százaléka olyan pedagógus, aki nem rendelkezik felsőfokú szintű végzettséggel. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai alapján a szerint a 2022/2023-as tanévben 147,2 ezer volt a főállású pedagógusok száma, ennek az egy százaléka 1472 – írta a lap.

A Népszava felkereste Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét, aki a lap kérdésére azt mondta, hogy a szám helytálló lehet, majd hozzátette: noha az egy százalék alacsonynak tűnhet, a rendszerváltás óta sosem voltak ennyien, akik diploma nélkül pedagógusokként dolgozhattak oktatási-nevelési intézményekben.

A vonatkozó törvények egyébként óvodapedagógus és testnevelő tanár munkakör esetében, valamint a szakiskolai oktatásban szakmai tanár, szakoktató, gyakorlati oktató munkakörökben teszik lehetővé a munkakör felsőfokú végzettség nélküli betöltését. Emellett a tanárképzésben és a tanítóképzésben részt vevő végzős, tehát még felsőfokú végzettség nélküli hallgatókat is lehet szakmai gyakorlat címén óraadóként, felügyelet mellett alkalmazni – írták.

Ugyanakkor Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy előfordult már olyan eset is, amikor nem csak végzős, hanem alsóbb évfolyamos - akár elsőéves - egyetemistákat is beosztottak iskolai munkára.

Ez jogellenes, de sokszor nincs más. Az iskolák úgy vannak vele, még ez is jobb, mint a semmi, vagy mint hogy megint Marikát, a takarítónőt küldjék be fizikaórát tartani

– fogalmazott a szakszervezeti tisztviselő.

Címlapkép: Getty Images