Egykor Hévíz ékköve volt, most penészes falakkal árulják az épületet: mégis, mi történt?

HelloVidék 2023. november 27. 10:32

A néhány évvel ezelőtt még önkormányzati kézben nyereséget termelő Aquamarin Hotelt tulajdonló cég felszámolás alá került, a 382 millió forint állami támogatással eltervezett felújítás pedig félbemaradt - adta hírül a 24.hu.

Mint írják, részben szétverve, bontott állapotban 1,8 milliárd forintért árulja a felszámoló a néhány évvel ezelőtt önkormányzati kézben még nyereséget termelő hévízi háromcsillagos szállodát, amely helyenként már beázott, falai penészesek, vagyis teljes felújítást igényel. A lap tudomása szerint a Hotel Aquamarin eladásáról még 2019 februárjában döntött a képviselői-testület, nem sokkal az után, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy Programjának köszönhetően 382 millió forint állami támogatásban részesült az önkormányzati tulajdonú fenntartó. A Hévíz központjában, a Hévízi-tótól körülbelül egy kilométerre fekvő szállodát nyilvános pályázaton árulta a hévízi önkormányzat 1,5 milliárd forintért. 2020 elejére meg is lett az új tulajdonos, a hotelt üzemeltető Aquamarin Szállodaipari Kft.-t egy fuvarozással foglalkozó zalaegerszegi vállalkozó, Éder Zoltán cége vásárolta meg.

A covid ideje alatt ez a szálloda is lehúzta a rolót, és közösségi média felületükön azt közölték, hogy „amint újra lehetőség nyílik rá, szeretettel várjuk önöket!”.

A 24.hu szerint, a kiírt pályázat első körben eredménytelenül zárult, miután nem érkezett ajánlat az ingatlanra. Ez persze nem olyan meglepő, Hévíz feltehetően most nem az első számú befektetési célpontja az idegenforgalomban utazó vállalkozóknak: az üdülővárost nemcsak a koronavírus-járvány tépázta meg, hanem az orosz turisták elmaradása is, akik a háború miatt nem utazhatnak.

A hírportál megkérdezte a turisztikai ügynökséget, hogy felhasználták-e a támogatást, és amennyiben igen, akkor azt vissza kell-e fizetnie a volt tulajdonosnak, miután nem fejezték be a beruházást, illetve mi a felújítás határideje, azonban nem kaptak kielégítő választ.

Pályázati támogatásból finanszírozott turisztikai fejlesztések mindegyike szerződéses jogviszonyban rögzített határidőn belül, szigorú elszámolási rend alkalmazása mellett valósítható meg. A fel nem használt vagy nem szabályszerű felhasználással érintett támogatással szemben a megvalósítónak visszafizetési, helytállási kötelezettsége van. Ezen kötelezettségek fennállnak a beruházás megvalósítása, valamint az elkészült fejlesztés fenntartási időszaka alatt is

- állt a lapnak küldött válaszban.

Címlapkép: Getty Images