Furcsa táblák lepték el a Börzsönyt: mégis, mi folyik itt?

HelloVidék 2023. december 6. 09:33

Különös arab, és orosz nyelvű figyelmeztető táblák lepték el a Börzsönyt, a táblákon nincs magyar nyelvű felirat, és az nincs feltüntetve, milyen szervezet tette ki őket.

Érdekes, kissé barkácsjellegű figyelmeztető táblákkal találkozhatnak a Börzsöny erdeiben. A táblákon egy puskájával célra tartó vadász látható, valamint öt különböző nyelvű felirat, miszerint vadászidény miatt a területen intenzív vadászat folyik, ezért veszélyes az erdőben tartózkodni. Az arab nyelvű felirat a legegyszerűbb: ott csak az áll, hogy vadászidény van, az erdőben veszélyes lenni - írja a Telex.

A lap megkérdeze a területen illetékes Duna–Ipoly Nemzeti Parkot, mit tudnak a táblákról, kik és kit akarnak óvni velük. Kálmán Gergely, a szervezet kommunikációs referense kérdésükre azt válaszolta: nincs hivatalos információjuk, hogy a táblákat ki helyezte el.

Folyamatos kapcsolatot tartanak fenn ugyanakkor a térségi rendőrséggel, és ellenőrzik a társas vadászatokat. A referens válasza szerint a természeti értékekkel kapcsolatos feladataik ellátása közben többször láttak idegeneket a Börzsöny peremi térségeiben, de „rendészeti hatáskörben intézkedésre nem került sor”.

Az Ipoly Erdő Zrt. ennél kissé konkrétabb volt, amikor szeptember közepén arról tett közzé posztot a közösségi oldalán, hogy „mind a Börzsönyben, mind a Cserhátban, megnövekedett az illegális bevándorlók száma, akik a közeli szlovák–magyar határszakasz felé tartanak kisebb vagy nagyobb csoportokban”. Sőt, Székely József diósjenői polgármester konkrétan arról írt a község honlapján, hogy „döbbenetesen megnőtt az embercsempész-tevékenység a régióban, migrációs főútvonallá változott a Börzsöny”.

Címlapkép: Getty Images