Káprázatos égi jelenségek sora érkezik januárban: már ma is érdemes lesz kémleni az eget

HelloVidék 2024. január 4. 16:02

Az ünnepek után újra az ég alatt a helyünk, hiszen januárban a jelenség-nagyüzem újult erővel produkálja majd az izgalmasabbnál izgalmasabb csillagászati eseményeket. - írták a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.


 

Bár december hónap leglátványosabb égi jelenségét, a Geminidák meteorraj érkezését a felhős égbolt miatt csak az ország nyugati felén élő szerencsésebbek csíphették el, január 4-én itt az újabb lehetőség, érkeznek ugyanis a Quadrantidák!

Ez a raj ideális esetben óránként 120 meteort produkál, ezzel ott a helye a jóval ismertebb Perseidák és Geminidák hullócsillag-záporok mellett, azonban a kitörés idősávja, amikor valóban élvezhetjük az égen átszáguldó meteorokat, jóval rövidebb.

- írták.

Idén ráadásul a félhold sem könnyíti meg az észleléseket, ugyanakkor kedvező időjárás esetén lehet esélyünk egy, a Geminidákat is felülmúló, látványos jelenségre.

Fordítsuk hát tekintetünket a raj radiánsa, azaz a Bootes csillagkép irányába, amely az éjszaka első felében az északi, éjfél után a keleti horizont felett lesz egyre magasabban látható.

A kitörés várható időpontja inkább a hajnali órákra várható, érdemes hát korán kelni, és a termosz forró teát a hónunk alá csapva keresni egy kelet felé nyitott, sötét észlelőhelyet.

Címlapkép: Getty Images