Egyre tragikusabb a helyzet: életveszély miatt fűtés nélkül tengődnek a győri társasházakban

HelloVidék 2024. február 1. 10:23

Hetek óta fűtés és melegvíz nélkül küszködnek a győri Stadion utca két tömbjének 30 lakásában élők. A gázalapvezeték elöregedett, gázszivárgás miatt kikapcsolták a társasházakat a szolgáltatásból - számolt be róla a Telex.  Ennyi ember, ennyi ideig fűtés nélkül télvíz idején, hogy lehet ezt?!


 

Siralmas a helyzet a győri Stadion utcában – írta a Telex olvasója, jelezvén, hogy hónap elején gázszivárgás miatt lekapcsolták a gázszolgáltatást a 16-os számú társasházban, nem sokkal később pedig a mellette lévő 14-esben is. A képviselő január 17-ére hirdetett rendkívüli közgyűlést: ekkor már 12 napja nem volt fűtés a 16-osban. A közgyűlés napján a szolgáltató a 14-es házban is lekapcsolta a gázt. Azt mondták, hogy

"Sok az idős ember, a társasházban rettenetes a hangulat, mindenki köhög és betegeskedik” – állt többek között a levélben.

Ennyi ember, ennyi ideig fűtés nélkül marad télvíz idején?!

Egy másik érintett is arról panaszkodott, hogy nála se melegvíz, se fűtés, csupán egy kis hősugárzót kapott a Győr-Szoltól, azzal egy helyiséget – úgy-ahogy – tud befűteni. Kénytelen volt egy indukciós főzőlapot venni, „mikrohullámúban nem lehet főzni”, de ha a hősugárzóval egyszerre megy, levágja az áramot. Lakása többi része „jégverem”, jól beöltözve telnek a napjai, vastag pulóverben várja a tavaszt. Mivel bérlő, neki nem kell a felújítás költségeihez hozzájárulnia, ellenben kénytelen volt venni egy villanybojlert, hogy legalább melegvize legyen. Heteken, hónapokon keresztül hová járjak fürödni?- panaszolta.

Állítólag van, aki kéthetes kisgyermekkel él ilyen körülmények között, más magántulajdonos pedig már kijelentette, biztosan nem fizeti ki a közel félmilliós költséget, a javítás rá eső részét.

A 14-es társasházban sem jobb a helyzet

A 14-esben három hete nincs gázfűtés, a lépcsőházban mi más is lehetne a téma, dühös lakók osztják meg egymás között, mit tudnak a felújításról és a költségeikről.

Olyan villanyszámlánk lesz gáz híján, mivel a fűtést hősugárzókkal oldjuk meg, hogy a gatyánk is rámegy. Négyszeres a fogyasztásom

– mondta a Telexnek egy a negyediken élő férfi.

Mi lesz így, mire számíthatnak a lakók?

Ahogy a Telex riportjában megjegyezte, a felújítási munka kivitelezésére egyelőre a 16-os lépcsőháznál van árajánlat, ez 7,24 millió forintról szól. A 14-es lépcsőházra árajánlatok még nem érkeztek, de hasonló nagyságrendű összegre lehet számítani. A Győr-Szol Zrt. csak a kezelésében lévő önkormányzati tulajdonú albetétekre tudja kifizetni a felújítást, a többi lakásra nem. De a felújítás mihamarabbi elkezdése érdekében vállalták is, hogy a kezelésükben lévő tíz lakásra eső összeget egyben és azonnal befizetik, így a munka még januárban elkezdődhet. A többi tulajdonos két részletben tudja befizetni a rá eső összeget.

Mivel a társasházi lakóközösségnek nincs jelentős megtakarítása, így csak rendkívüli közös költség befizetésével lehet meg a felújítási munka pénzügyi fedezete. A tulajdonosok a társasházi közgyűlésen a résztvevők teljes egyetértésével ezt meg is szavazták. Aki nem fizeti be a tulajdonosi közösség által elfogadott összeget, az fizetési felszólítást kap (a társasház tulajdonosi többsége dönthet úgy, hogy anyagi lehetőségein belül, külön kérésre és megfelelő indokkal további részletfizetési lehetőséget biztosít egy-két tulajdonos számára.)

Ennek és a visszaszerelésének költsége lakásonként kb. 30 ezer forint, ezt a társasház a közös költségből finanszírozza. A munkálatok végén a technológiai előírásoknak megfelelően kerül sor a nyomáspróbára, költségeit a közös épületrészeken a közösképviselet, a lakásokban a lakás tulajdonosa fizeti.

Címlapkép: Getty Images