Megszólalt a szakértő: ekkor érdemes nyári gumira váltani

Pénzcentrum 2024. március 7. 08:33

A korai meleg ellenére még érdemes óvatosnak lenni, és kivárni a nyári gumicserével.

A korai meleg hatására, joggal merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne a téli abroncsokat nyárira cserélni, de érdemes óvatosnak lenni, mert a sokat emlegetett 7 Celsius-fokos határ az átlagos napi hőmérsékletre vonatkozik - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére Magály Péter, a MARSO Gumiabroncs és gyorsszerviz hálózat személyabroncs üzletágvezetője.

Hozzátette, azt sem szabad elfelejteni, hogy az autósok jelentős része kora reggeli és a késő délutáni órákban közlekedik, amikor még hűvösebb van - nap közben, amikor valóban melegebb van a megszokottnál, az autó a parkolóban áll.A márciusi hónapban az időjárás még tud meglepetéseket okozni. A legfontosabb, hogy biztonságban tudjuk magunkat, így a téli abroncs lecserélése még nem indokolt

- mondta a lapnak Magály Péter. A szakember kiemelte, ezen átmeneti időszakában a téli abroncsok nem károsodnak jobban, mint ami normál felhasználásából eredendően származik.

A tapasztalatok alapján március utolsó hetétől várható hosszabb várakozás, akkor általában már csak egy-másfél hétre szoktak tudni időpontot adni a gumicserére. Hozzátette, weboldalukon működik az online időpontfoglaló rendszer, de természetesen telefonon és személyesen is el lehet ezt intézni.A cég azt tapasztalja, hogy változó mértékben, de az abroncsok gyártói árai a tavalyi évhez képest némiképp mérséklődtek.

Viszont a növekvő szállítási költségek és a hulladékhasznosítási díj átalakulásának eredményeképp a tavalyi árszintek jellemzőek, illetve egyes termékeknél átlagosan 2 százalékos kiskereskedelmi áremelkedés várható. A Távol-Keletről érkező abroncsok esetében érzékelhető a Vörös-tengeren zajló konfliktus hatása is: ez a hajótársaságokat arra kényszeríti, hogy Afrikát megkerülve érkezzenek az európai kikötőkbe, ami jelentős többletköltséget és nem utolsó sorban jelentős szállítási idő növekedést is eredményez

- ismertette Magály Péter.

A teljes cikket ITT tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images