Kiadták a figyelmeztetést: már kertek alatt a torkos kis vérszívók

HelloVidék 2024. április 10. 09:33

A korábbiakhoz képest jelentősen kitolódott a szúnyogszezon, a vérszívók immár februártól már október végéig velünk maradnak, ami az újonnan megjelenő fajokra is tekintettel számos, eddig ismeretlen veszélyt jelenthet számunkra.

Februártól október végéig számíthatunk szúnyogok jelenlétére, és csaknem a nap 24 órájában: már a tűző napon is támadnak. A klímaváltozás és az idegenhonos fajok megjelenése egyre közelebb hozza új betegségek, járványok kialakulásának esélyét. A tigrisszúnyog ellen csak a tenyészhelyeik felszámolásával védekezhetünk hatékonyan – egyetlen deciliter felgyűlt esővízben több ezer példány is kifejlődhet egy-két hét alatt - írja a 24.hu.

Az már csak ráadás, hogy a szúnyogmentes napok és órák száma is jelentősen lecsökken, ma már a strandon, tűző napon is számíthatunk csípésekre.

A tigrisszúnyog, koreai szúnyog és japán bozótszúnyog neve is baljósan hangzik a magyar fülnek, miközben őshonos fajaink is veszélyesebbé válnak. Kiirtani nem lehet őket, marad a felkészülés és a minél hatékonyabb védekezés, aminek sikere leginkább saját, egyéni felelősségvállalásunkon áll vagy bukik.

Címlapkép: Getty Images