Itt van a háziasszonyok rémálma: komoly drágulásnak indultak a zöldségek

HelloVidék 2019. február 19. 09:00
Emelkedett a petrezselyem, a sárgarépa és a hagyma ára, de a paprika és a paradicsom is egyre drágább. Több gyümölcs viszont - például az alma is - olcsóbb, mint tavaly - írja az atv.hu.

Folyamatosan drágul a zöldségek ára, főként a gyökérzöldségek indultak hatalmas emelkedésnek idén, például egy kiló petrezselyemgyökér már 1500 forintra rúg egy szécsényi árusnál. A tavalyihoz képest ez háromszoros emelkedést jelent, de a sárgarépa, a krumpi és a vöröshagyma ára is nagyot drágult.

Az idei év pedig megmutatta, hogy egy aszályos, észak-európai időjárás az milyen komoly termésmennyiség-csökkenést eredményez ezeknél a zöldségeknél. És hát nyílt európai piac van, Magyarország már ezekből a terményekből nem önellátó

- árulta el Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. szakértője, aki szerint bár valóban drasztikusnak tűnik ez a drágulás, több éves viszonylatban nézve nem olyan drámai a helyzet, ugyanis gyümölcsökből például jóval több termett a szokásoshoz képest. Az almatermelés a csúcson van, az olcsóbb alma pedig a többi gyümölcs árát is magával húzza.

Azt várjuk, hogy olyan május közepén, végén, amikor az új termések elindulnak: a főzőhagyma, korai sárgarépa, petrezselyem, akkor stabilizálódnak az árak és akkor elfogadható áron fogják a fogyasztók is megkapni

- mondta a FruitVeB elnöke. Ledó Ferenc számításai szerint májusra visszaeshetnek az árak. Sárgarépából teljesen elfogyott a hazai termés, a piacon már import árut lehet kapni. A hajtatott zöldségek esetén sincs ez másképp: a paprika, paradicsom és uborka csak április közepén lesz olcsóbb, ugyanis akkor fognak megérni az első hazai fűtött fóliás termések.