Idén ezek a legjobb olaszrizlingek hazánkban: mutatjuk a verseny nyerteseit!

HelloVidék 2019. október 1. 18:03
Október 12-én kerül sor az Olaszrizling Október Nagykóstolóra, mely a „legmagyarabb” szőlőfajta legnagyobb hazai seregszemléje. Az eddigi évekhez képest újdonság, hogy idén a kiállítók az olaszrizling boraik mellett elhozhatják a rajnai rizling tételeiket. Ennek megfelelően a nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet olaszrizling valamint rajnai rizling kategóriában hirdették meg a szervezők.

A verseny alkalmával 80 bort vakon kóstolt meg a független szakmai zsűri, egységes és objektív szempontok szerint. A döntés a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján történt meg – olvasható a Borászportál közleményében.

Akárcsak tavaly, az olaszrizling kategóriában, idén is a badacsonyi Borbély Családi Pince 2016-os Nász a Bácson bora nyert. Bár a top 10-ben a legtöbb tétellel a fajta fellegvárának számító balatoni régió képviselteti magát, egri és mátrai borok is bekerültek a legjobbak közé. Íme a teljes lista:

  1. Borbély Családi Pince: Nász a Bácson 2016
  2. Söptei Pince: Illúzió, Csopaki Olaszrizling 2015
  3. Varsányi Pincészet: Grand selection Verpeléti Olaszrizling 2015
  4. Laposa: Laposa 4 Hegy 2018
  5. Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017
  6. Csernyik Pince: Mátrai Olaszrizling 2018
  7. Éliás Birtok: Badacsony Olaszrizling 2017
  8. Dubicz Borászat: Mátrai Superior Olaszrizling 2017
  9. Pántlika Pincészet: 7 Hold 2015
  10. Varga Pincészet: Aranymetszés Olaszrizling száraz 2017

A kevesebb nevező okán az elsőször meghirdetett rajnai rizling versenyen csak a legjobb három bort nevezték meg. Íme a három dobogós:

  1. Cseri Pincészet: VI. Sextus Pannonhalmi Rajnai rizling selection 2016
  2. Sabar Borház: Rajnai Rizling Leszner 2018
  3. Borbély Családi Pince: Kőmagas Rajnai Rizling 2016

Zsűritagok voltak:

  • Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), okleveles borász, a Borkollégium oktatója, az Országos Borszakértő Bizottság tagja
  • Harmath Csaba AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója
  • Petzold Attila okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója
  • Kollár Mariann nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója
  • Piskor Fanni szőlész-borász mérnök, a Borkollégium oktatója

Az olaszrizling sokáig a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk volt, a tokaji régiót kivéve, mindegyik borvidéki területen jelen van. Ez a szőlőfajta a vulkanikus talajon különösen jól érzi magát, amit a teszten is bizonyítottak a borászatok, miközben voltak a meszes talajról származó, könnyedebb tételek között is szépek. Viszont sajnos belefutottunk pár technológiai hibás, ecetes, oxidált és túlkénezett tételbe is, ami csalódás volt.

– mondta Piskor Fanni, a zsűri egyik tagja.

Ezt a véleményt erősítette meg Kollár Mariann is, aki „az ásványos, élénk savszerkezetű, eleganáns és komplex tételek” méltatása mellett szintén kitért a hibás tételek magas számára.

Fotó: Borászportál