Hatalmas siker: nemzetközi díjat kapott a magyar borászlegenda

HelloVidék 2019. november 25. 13:00
Walter Scheel Éremmel, a borvilág egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták a tokaji borászlegenda, id. Szepsy István munkásságát Németországban. November elején újabb komoly elismerésben részesült a mádi borász, akinek családja a 16. századtól készít borokat Tokaj-Hegyalján. A Walter Scheel Medalt gondozó egyesület elnöke, Christoph Wirtz adta át a kitüntetést hazánk talán legismertebb borászának a németországi Bonnban, a Villa Hammerschmidt impozáns épületében, a Német Szövetségi Köztársaság egykori rezidenciáján - írja a turizmus.com.

Ahogy a portál írja, az életműdíjként is értelmezhető Walter Scheel Érem az európai kulturális örökség letéteményeseinek járó elismerés. A Walter Scheel Szövetség díjat évente ítélik oda, olyan szaktekintélyeknek, akik a gasztronómia, a vendéglátás és a borászat területén alkottak kiemelkedőt és munkásságukkal hozzájárulnak Európa sokszínű, évezredes értékeinek megőrzéséhez, közvetítéséhez.

A díjat id. Szepsy István fia, ifj. Szepsy István vette át édesapja nevében, majd beszédében kifejtette:

Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Abban hiszünk, hogy a borvidékünk természeti adottságai szőlő és bortermelési szempontból rendkívüliek, és Tokaj a nagyon szűk elitnek a tagja lehet újra. Jelenleg a tudás és ízlés fejlesztése zajlik és minden elismerés, amit édesapám, a családi márka kap, az megerősíti, hogy az irány jó

- fogalmazott ifj. Szepsy István.