Drasztikus adatok: alig fogyasztunk ebből az egészséges húsból

MTI 2019. december 18. 16:00
Továbbra is kevés halat fogyasztanak a magyarok, de az éves halfogyasztás 30-35 százaléka az ünnepi időszak miatt az év végére esik. Érdemes lehet még a karácsonyi menübe beilleszteni egy halas ételt, mivel kiderült, hogy az idei ponty minősége kiemelkedő.

Lévai Ferenc a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője számolt be a halfogyasztással kapcsolatos érdekes adatokról. Elmondta: annak ellenére, hogy hetente kéne halat fogyasztani, Magyarországon egy ember évente átlagosan mindössze 6,7 kilogramm halat fogyaszt.

A halfogyasztás azonban emelkedik, ami annak is köszönhető, hogy nő a halak feldolgozottsági foka, és a húsfélék árának 13 százalékos emelkedésével szemben a hal ára két éve nem emelkedett Magyarországon

- fűzte hozzá a szóvivő.

A továbbiakban elmondta azt is, hogy az országban továbbra is a ponty számít a legmeghatározóbbnak a számok tekintetében: 81 százalékban a ponty, 15-16 százalékban a harcsafélék teszik ki az éves haltermelést.

Az idei ponty a kevés takarmányozás miatt nagyon jó minőségű lett, az afrikai harcsa pedig a második legjobb minőségű Európában

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images