Ilyen is lehetne a menza: nílusi sügérkrokett és lecsó nyert a közétkeztetési versenyen

HelloVidék/MTI 2020. február 7. 11:05
Szakácsok csaptak össze az élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításon, a Sirhán megrendezett versenyen, ahol a magyar konyha egyik klasszikusát kellett elkészíteniük.

Csütörtökön tartották a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020-as döntőjét, ahol 12 csapat mérte össze a tudását. A versenyen a szakácsoknak lehetőségük volt ellesni azokat a technológiákat, ismereteket, amelyekkel finomabb és egészségesebb ételeket készíthetnek a közétkeztetésben, ami naponta 1,5-2 millió embert lát el.

A verseny tematikája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt.

A nyertes csapat menüjében

Második helyen a veszprémi Hungast Bakony Gaszt végzett, míg a dobogó harmadik fokára az Eurest Győr csapata állhatott. A legjobb előétel díját a Deutsche Schule Budapest érdemelte ki, a legjobb főételét az Eurest Győr, míg a legjobb desszertért járó elismerést a Hungast Bakony Gaszt csapata vehette át.

A közétkeztetésben az étlaptervezésnél figyelembe kell venni a szezonalitást és a változatosságot: ne primőr alapanyagokból készüljenek az ételek, és ne ismétlődjenek túl gyakran. Szabályozott a felhasználható zsiradék mennyisége is, és bár a hagyományos lecsó szalonnával készül, ez minimális mennyiségben kerülhet csak az ételbe a menzákon.

A lecsónak számos változata létezik, az alaprecept rengeteg hozzávalóval kiegészíthető.

A döntősök munkáját és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását Vomberg Frigyes vezetésével külön konyhai zsűri figyelte. A csapatok ételsorait neves szakértőkből álló zsűri értékelte Rózsás Anikónak, a KÖZSZÖV elnökének vezetésével Hamvas Zoltán társelnöksége mellett. A bírálók az ízvilágon, a technikai kivitelezésen túl többek között

illetve hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez.

Címkép: Nébih