Veszélyes kakaóporra csapott le a Nébih: túl sok benne a káros anyag

MTI 2020. február 19. 11:03
Túl magas a PAH-tartalma, vagyis túl sok policiklusos aromás szénhidrogént tartalmaz. A környezetben mindenütt találhatók ilyen anyagok, fogyasztásukat azonban a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani.

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike, írták a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Minőségmegőrzési ideje 09.09.2022., tételazonosítója L:0322. A Nébih szerint túl magas az áru PAH-tartalma, vagyis túl sok policiklusos aromás szénhidrogént tartalmaz. A környezetben mindenütt találhatók ilyen anyagok, és az emberi szervezetbe is elkerülhetetlenül bejutnak, fogyasztásukat azonban a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani.

A veszélyesnek talált kakaóporban a rákkeltő benzo(a)pirén mennyisége önmagában, és a lehetséges rákkeltőként nyilvántartott benz(a)ntracénnel, benzo(b)fluoranténnel és krizénnel együtt is meghaladta a felső határértékeket.

A Tesco később azt közölte, hogy visszavonták a forgalomból a terméket. "A Tesco folyamatosan ellenőrzi a beszállítóit, együttműködik a hatóságokkal, indokolt esetben pedig azonnal visszahívja az üzleteiből a kifogásolható árukat", írták.

Címlapkép: Getty Images