Csak a forgó panoráma lenyűgöző, vagy a kávé is csodás? Teszten a siófoki Víztorony

Jeki Gabriella 2020. szeptember 26. 14:31
Bár régóta megy a huzavona a Balaton „fővárosa” szó szerint idézőjeles címért, Siófok szerintem mindenképpen jó eséllyel indul ezért. Mint a déli part egyik nagy szerelmese sokat járok ide, de valahogy úgy alakult, hogy eddig még soha nem jártam a város főterén található Víztorony Panoráma Kávézóban. Most azonban fordult a kocka, és előre megfontolt szándékkal érkeztünk ide. Hogy a HelloVidék tesztelni tudja a helyet, amiről már olyan sokat lehetett hallani.

A nyár vége felé közeledve hiába bíztam abban, hogy talán most kevesen lesznek a víztoronynál. A szeptember végéig tartó kánikula úgy tűnik, szinte minden második magyar családot magával ragadta: abszolút kitehettük a „megtelt” táblát a Balatonra. Nem volt ez másként Siófokon sem, ahol a parti nyüzsgés mellett a Főtér varázsa is könnyen magával ragadta az embereket az elmúlt hétvégéken.

Gyerekek a szökőkútban, a padokon fagyit nyalogató turisták, zsúfolt tömeg a pláza előtt, selfiző pár a víztorony árnyékában. Mi is ide igyekeztünk, konkrétan fel a város legemblematikusabb épületének számító torony tetejére, hogy közvetlen közelről tapasztalhassuk meg az első hallásra bizarrnak tetsző forgó épületet, gyönyörködjünk a panorámában, illetve hogy szemrevételezzük és megkóstoljuk közben a kávéház kínálatát.

Bizony, mert a kávézóba nem lehet csak úgy felmenni inni egy jó tejes feketét. A balatonföldvári kilátóhoz hasonlóan itt is ki kell fizetni egyrészt a belépő árát, csak aztán mehetünk fel a frissítőnket elfogyasztani. Ez pedig nem kevés; felnőtteknek a belépés fejenként 850 forint. Ráadásul

odafent telt ház van, szinte egész biztos, hogy nem fognak tudni leülni

– figyelmeztetett minket már a belépőt árusító hölgy, ami talán még kevésbé tette szimpatikussá a dolgot.

Az első emeletet üveglifttel tettük meg: a felfelé vezető utunk során meg is jegyeztem, hogy bizony itt elég relatívan kezelik az egy emelet fogalmát, mert legalább másfél-két percig utaztunk, mire megállt a felvonó. Az elrendezés első ránézésre kissé káoszba fullad: a lift megállószintjén ott a kávézó egyik része, onnan lehet felmenni a „forgószínpadra”, illetve lemenni a 360 fokos panoráma kilátóhoz. Elsőként az élményközpont felé vettük az irányt.

Uhh, ez nagyon trendi. A város felett forog, ahol kényelmes székben helyet foglalva élvezheted majd a 360 fokos, lélegzetelállító balatoni körpanorámát. Ráadásul 45 méterrel a város felett

– írta pont ebben a pillanatban az egyik kedves ismerősöm, amikor meglátta a néhány perce kiposztolt sztorimat az Instagramon.

A forgást laikusként nehezen tudtuk elképzelni, aztán hamarosan szembesültünk vele. A legfelső szinten a székek és asztalok szépen lassan fordulnak körbe, az asztalok ráadásul érintőképernyősek, körben pedig üveg a kilátás végett. A falon különböző városok és helyek neveit láthattuk, alatta kiírva a víztoronytól való távolságukat: Pretoria, Genf, Prága, Párizs, London – csak, hogy néhányat említsek.

A jegykezelő hölgynek igaza volt és itt tényleg nem találtunk helyet, ahonnan ülve csodáltuk volna a panorámát, ezért visszaballagtunk az alsóbb szintre. Őszintén szólva én ezzel jobban is szimpatizáltam a kevesebb ember, a nyugodtabb légkör, a víztoronyt formázó bárszékek, a magyaros motívumok és az üvegablakok mögött jól kivehető balatoni látvány miatt. A felszolgáló gyorsan érkezett és rendkívül kedvesen elbeszélgetett velünk, mikor a forgalomról és magáról a víztoronyról kérdeztem.

Gondoltátok volna, hogy a víztornyot a századforduló környékén, 1912-ben adták át? Sokáig az eredeti funkciójának megfelelően működött, aztán valamikor a '80-as években lett turistalátványosság, mert Balatonkilitiben elkészült a víztározó. A Főtér átépítése 2010-ben kezdődött és akkor újult meg a torony is. De láttátok, hogy ez egy oxigénbár is? Szó szerint bele lehet kóstolni a 95 százalékosan tiszta oxigénbe

– magyarázta.

Azonnal fel is csillant a szemünk a különlegesség hallatán, ezért tovább faggattuk. Kiderült, hogy a hely hazai szinten egyedülálló módon lehetőséget ad arra is, hogy az egészségre jótékonyan ható oxigént szippantsunk be. Hogy hogyan? Egy percenként 5 literes teljesítményű „oxigén-koncentrátor” berendezés segítségével, amely a levegőből 90-95 százalékos oxigént állít elő.

De nézzük a kínálatot! Kávéból igazán nem lehet panaszunk: összesen 25 -féle tétel látható az itallapon a klasszikusoktól kezdve az olyan, igazi különlegességekig, mint a narancsos jegeskávé, a Bailey's cappuccino és latte, vagy épp a Torony kávéja szerecsendióval és Kahlua kávélikőrrel. Az árak 490-1490 forintig terjednek.

A reggeli, valamint a szénsavas- és szénsavmentes italok hozták a a nem túlárazott balatoni árakat. A limonádék választéka abszolút kielégítő, tízféle íz a bodzástól a sárgadinnyésen át a kiwis-zöldalmásig, öt deciliter 1200 forintért. A víztoronyban emellett kérhetünk még négyféle ízben shaket 990 forintért, alkoholmentes koktélt 1100 forintért vagy épp elképesztő, 22 féle alkoholos koktélt 1100-1850 forintért.

Én persze a megszokottak szerint egy latte macchiato-t rendeltem, a barátnőm pedig egy narancsos-maracujás limonádét. Balról nem túl hívogatóan szemetek velünk a sütemények is nem túl bőséges választékban: néhány békaforma desszert pislogott alul, mellette valamilyen málnás szelet, fent pedig egy erősen jobbra dőlő krémes. Szóval a süteményeket nagyon gyorsan kilőttük. A rendelésünk gyorsan megérkezett, kinézetre és ízre is abszolút hozta az elvártakat.

A lejutás sem volt egyszerű: a két panorámalift elég lassan közlekedik és ekkora tömeg esetén bizony várakozni kellett. Az egyik velünk együtt várakozó fiatalember rá is kérdezett, hogy vajon miért nem biztosítják az utat a liftek mellett lépcsővel is A felvetést jogosnak éreztük. Mert bár igen finom volt a kávé és a limonádé és nagyon szerettük a balatoni látképet is a magasból, a korábbiakban vázoltak miatt nem biztos, hogy még egyszer visszajövünk. Talán csak akkor, ha a belépő árának egy részét lefogyaszthatóvá teszik.

Fotók: Jeki Gabriella