Brutális drágulás: ennyivel kerül most többe a karácsonyi menü, mint 10 éve

Pénzcentrum 2020. december 10. 09:32
A Pénzcentrum számításai szerint a dió és a mák éves átlagára 10 év leforgása alatt több mint 100 százalékkal emelkedett. De mi a helyzet a ponttyal vagy a töltött káposztába való hússal?

Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum számításai szerint a dió és a mák éves átlagára 10 év leforgása alatt több mint 100 százalékkal emelkedett. De mi a helyzet a ponttyal vagy a töltött káposztába való hússal? Azért, hogy ezt kiderítsük, hivatalos statisztikákból számoltuk ki, mennyit kellett összesen kifizetni 5 nélkülözhetetlen karácsonyi alapanyagért 2010-ben, 2015-ben és most, 2020-ban.

Nem kell folyamatosan a statisztikákat bújni ahhoz, hogy érezzük, rendesen elszálltak az árak az utóbbi időben. Egyes élelmiszereké ráadásul jóval inkább, mint ahogy azt a nagyobb termékcsoportokban gondolkodó statisztikák általában megmutatnák. Vegyük például a karácsonyt, 3 hét múlva szent este, úgyhogy lassan itt lesz az ideje a karácsonyi menü hozzávalóinak a beszerzésére. Igen ám, csakhogy nagyot néz majd az ember, ha meglátja, hogy az egyes kulcsfontosságú karácsonyi menü-alapanyagok ára mekkorát robbant az elmúlt 10 évben. Főleg az édesszájúak foghatják a fejüket...

Egy átlagos, karácsonyi menü (leves, főétel, desszert) 5 legfőbb hozzávalóját válogattuk ki, hogy megnézzük, ezeknek a termékeknek egy évtized távlatában mennyit változott az áruk. A termékek a következők voltak:

  • ponty,
  • sertéscomb,
  • káposzta,
  • dió,
  • mák.

Nem nehéz kitalálni az alapanyaglistából, hogy a képzelt menünk halászléből, töltött káposztából és mákos, valamint diós bejgliből áll. De először lássuk, hogyan változott a kiemelt 5 alapanyag átlagára az elmúlt 10 évben.

Eközben a fejeskáposzta kilós átlagára ugyanezen az időintervallumon 75, a sertéscomb kilója pedig 39 százalékkal emelkedett. A pontyszelet áremelkedésének számítása trükkösebb, ugyanis a KSH 2016-ig élő ponty kilójának az átlagárát vette számításba, 2017-től pedig már a pontyszeletet vizsgálja. Az összehasonlítás így tehát maradéktalanul nem lehetséges.

A HelloVidék december eleji cikke lajstromba vette, mennyibe kerülnek idén az élő halak, köztük a ponty kilója is. A megszólaltatott szakember a portálnak azt mondta, most egy élő ponty kilogrammonként 1 100 - 1 300 forintba kerül, ennek az átlaga 1 200 forint, úgyhogy 2020-ra ezzel az 1 200 forintos árral számolunk. Így pedig, ezt az adatot összevetve a KSH 2016-ig vezetett statisztikáival kiszámolható, hogy egy évtized alatt körülbelül 24 százalékkal emelkedett az élő ponty kilós átlagára.

A Pénzcentrum számítósai szerint a karácsonyi menünk legfőbb hozzávalóiért 2010-ben, az éves átlagárakkal számítva, 8520 forintot kellet kifizetni. 2015-ben viszont ugyanezekért a hozzávalókért már 10857 forintot kellet kiperkálni, ami 27,4 százalékos költségemelkedést jelentett.

Ez 2015-höz képest 24,6 százalékos emelkedést jelent, míg 2010-hez képest nem kevesebb mint 58,9 százalékost. Forintban számolva pedig ez azt jelenti, hogy ugyanazért az alapanyagmennyiségért, 10 év után, 5 018 forinttal kell többet fizetni.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images