49 szuper recept, amiben egy közös van: a magyar méz

HelloVidék 2020. december 11. 13:05
Kevesen tudják, hogy a méz pompás főszereplője lehet a főzésnek-sütésnek, hiszen például remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Rúzsa Magdi és Vida József Zümmögés a konyhában című szakácskönyve ehhez nyújt útmutatót. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.

Évezredek óta a méhek csodálatos ajándéka a méz. Sokan önmagában vagy teát ízesítve fogyasztják, ám

Összetett ízvilága miatt a salátáknak, előételeknek alappillére, de még nagyon sok ételnek ad egyedi, sajátos karaktert, textúrát. Ezt a sokrétű felhasználási módot mutatja be Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár közös szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.

Vajdasági, vidéki lányként mindig is szerettem a konyhában tüsténkedni, szerettem az illatokat, az ízeket, és szerettem, hogy a családommal olyan ételeket ettünk, amelyeket mi magunk termeltünk meg. Mezőgazdaságból élő szüleim a természet tiszteletére és a fenntartható életmódra neveltek, így már gyerekként tudtam, hogy a méhek ajándékát meg kell becsülni, és a kaptárakat nem szabad kizsákmányolni

- emelte ki Rúzsa Magdi. Vida József így fogalmazott:

Természetesen a kiadványban arra a kérdésre is kerestük a választ, hogy több ezer év után miért került ki a konyhákból a méz és váltotta fel a helyét a finomított cukor? Mikor vált mára csupán a tea vagy a vajas kenyér ízesítőjévé? Elsősorban tehát azért készítettük el ezt a könyvet, hogy az összeállított receptsor segítségével felelevenítsük a konyhákban, a mindennapi étkezésekben méltatlanul elfeledett mézet, hogy a segítségünkkel Önök újra feldedezzék a benne rejlő gasztronómiai lehetőségeket.

Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta ─ csak egy kis ízelítő a 49 ínycsiklandó recept közül. A könyv azonban nem csupán a konyhaművészetre koncentrál. Bemutatja azt is, milyen út vezet a virágszirmokon gyűjtögető méhtől a folyékony arany elkészültéig és megtudhatjuk belőle, mit is jelent az, amikor egy méhész azt mondja: elkezdeni lehet, de abbahagyni nem.