Ez valódi ízorgia: baconbe tekert sertésszűz nyárson, mézes dijonimustár-mártással és rösztiburgonyával

HelloVidék 2020. december 15. 17:05
A méz főszereplésével igazán izgalmas menüsor állítható össze rövid idő alatt. Ennek egyik remek példája a baconbe tekert sertésszűz nyárson, mézes dijonimustár-mártással és rösztiburgonyával, ami egy fantasztikus ünnepi ebéd főfogása lehet.

Csak kevesen tudják, hogy a folyékony aranyként emlegetett méz nemcsak az édességek elkészítésében játszik főszerepet, de ezerféle módon lehet még felhasználni a sütés-főzésben.

Ezt a sokrétű felhasználási módot mutatja be Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár közös szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.

Ennek egyik remek példája a baconbe tekert sertésszűz nyárson, mézes dijonimustár-mártással és rösztiburgonyával, ami egy fantasztikus ünnepi ebéd főfogása lehet, és aminek most az elkészítését is megmutatjuk.

Hozzávalók

  • 30 dkg sertésszűz
  • bors
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek dijoni mustár
  • 2 ek méz
  • 1 tk Worcester-szósz
  • ½ dl tejszín
  • ½ dl olaj
  • 30 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • 7 dkg liszt
  • bors
  • olaj a sütéshez
  • újhagyma a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés

A sertésszüzet lehártyázzuk, és 2 ujjnyi vastagra felszeleteljük. Enyhén sózzuk és borsozzuk, majd a szeletek minden oldalát beburkoljuk baconnel. Minden nyársra 3 darabot tűzünk, zsírpapírba bélelt tepsibe fektetjük, és 190 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.

Közben egy fej vöröshagymát finomra vágva, egy kevés olajon megpirítunk. Hozzáadjuk a mustárt, a mézet, a Worcester-szószt és a tejszínt, összeforraljuk, és pár percig főzzük.

A rösztihez meghámozzuk a krumplikat, burgonyareszelőn lereszeljük, és összekeverjük a tojással, az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel, valamint a liszttel. Sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben, kevés olajon kis lepényeket sütünk belőle. Tálaláskor a nyárson hagyott húsokra kanalazzuk a mézes szószt, és a rösztikkel kínáljuk, felkarikázott újhagymával díszíthetjük.