25 év után nem eszünk itt halászlevet: elmarad a híres nemzetközi halünnep

HelloVidék 2021. augusztus 11. 10:01
Negyed évszázad után először nem rendezik meg szeptember első hétvégéjén Szeged ikonikus gasztrofesztiválját, a népszerű Halfesztivált. Tavaly csak kicsiben került sor az ünneplésre, de idén egyáltalán nem lesz lehetőség a finomabbnál finomabb halászlevek kóstolására a járványügyi korlátozások miatt.

Először úgy tűnt, kicsiben, a Partfürdőn, de lesz halfesztivál szeptember első hétvégéjén, de végül a rendezvény főszervezője, Frank Sándor úgy döntött, a még mindig életben lévő korlátozások miatt nem rendezik meg a népszerű halünnepet. Negyed évszázad után először marad el a gasztronómiai fesztivál, írja a delmagyar.hu.

Egyszerű a történet: ahhoz, hogy egy ekkora rendezvényt tudjunk csinálni, a jogszabályok szerint védettségi igazolványt kell kérnünk a vendégektől. Ez a Partfürdőn egy fesztivál, például a Deja Vu esetében nem gond, mert az amúgy is belépős, a vendégek a belépőkkel együtt felmutatják a védettségi igazolványukat. A halfesztivál lényege viszont az, hogy bárki jöhet. Ha Julis néni érkezik egy adag halászléért, és az ajtónál szembesül ezzel, biztos, hogy nem fog elégedetten távozni. A kempingezőket, nyaralókat sem tudom ellenőrizni

– mondta el Frank Sándor a portálnak.

A rendőrségen javasolták nekik, hogy kordonozzák körbe a területet, de szerinte a biztonsági személyzet és a biztonsági intézkedések ártanának a rendezvény felszabadult hangulatának, továbbá rengeteg előírásnak kell megfelelni, például menekülési útvonalat kell biztosítani.

A fesztivál 25 éves történetében egyedül tavaly maradt el a klasszikus szegedi halünnep, akkor a koronavírus-járvány miatt csak egy szolid, több étterem és csárda támogatásával lebonyolított „mini Halfesztivált” tudtak rendezni.

Címlapkép: Getty Images