Hagyd a drága bolti levesízesítőket: fillérekből összedobhatod otthon is a sajátod

HelloVidék 2024. február 15. 15:02

Ahogy annyi mindent, úgy a levesfűszereket is elkészíthetjük mi, magunk. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogyan készítsünk házi zöldségleveskockákat és delikátot. Most pedig kiderül, mi kell a tökéletes ízesítők elkészítéséhez. Ráadásul ez a két variáció gluténmentes, vegán, és nem tartalmaz sűrítőszert, tartósítószert sem.

Két ízesítő egy recept alapján

A házi készítésű alaplékockáknak az elkészítéséhez nem kell más, csak zöldségek, fűszerek, só és bors. Ha kiválasztottuk a számunka szimpatikus leves zöldségeket, nincs más teendő, mint a hámozás és szeletelés. Ha ezzel megvagyunk, mossuk meg a zöldségeket és lassú tűzön kezdjük forralni őket. Ha már pürésíthető állagúvá főttek, kezdjük őket péppé pürésíteni.

Ezután eldönthetjük, hogy mit akarunk készíteni belőle: ha leveskockát, akkor érdemes jégkockatartóba adagolni a pürést és lefagyasztani. Vagy készíthetjük a következő módon is:

@dizajnkonyha ??HÁZI ZÖLDSÉGLEVES KOCKA?? Készíts el 60 perc alatt akár 75 darab zöldségleves kockát sűrítőanyag, cukor, pálmazsír, színezék és adalékanyag mentesen!? ?A részletes receptet megtaláljátok a honlapon! #zöldségleveskocka #leveskocka #mentes #leveskockarecept #mutimiteszel #tiktokhungary #magyartiktok #fypシ #nekedbe ♬ In Love With You - BLVKSHP

Készíthetünk belőle levesport is

Ha viszont delikátot szeretnék készíteni a kapott püréből, akkor vegyünk elő egy nagyobb tepsit, béleljük ki sütőpapírral és öntsük rá a pürét. Kanál vagy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk szét, majd törekedjünk arra, hogy minél vékonyabb réteget kapjunk. Hagyjuk megszáradni a pürénket: ehhez tegyük a sütőbe a pürét, majd 50-60 fokon kezdjük el szárítani. Ez eltarthat 1-2 órát is, ha vastagabb a téteg, akár több is lehet. Ha ezzel megvagyunk a kapott, egybefüggő, száraz levesalapanyagot tördeljük darabokra, majd robotgép vagy aprító segítségével por állagúra aprítsuk fel.

Mi készülhet még házilag?

Hasonló módon készíthetünk fokhagymaport is. Ha tárolás során azt vesszük észre, hogy könnyen és hamar megfomlik a fokhagyma, akkor érdemes ezzel a módszerrel kísérletezni:

@doczirita1987 Én nagyon szeretem a granulátumot, mert nem megy olyan gyorsan tönkre, mint a friss fokhagyma. Az valahogy nem bírja sokáig nálam. Viszont nagyon sok kajába jól jön a fokhagyma, most egy jó ideig lesz is itthon jó kis granulátum ☺️ #fokhagymagranulátum #fokhagymagranulátumházilag #fokhagyma #házifűszer #dóczirita ♬ FEMININE ENERGY - COBRAH

Házi fűszerkeverékek:

Citromos-kakukkfüves fűszersó

Hozzávalók:

  • 5-6 ág friss kakukkfű
  • 1 db citrom héja
  • 30 dkg durvaszemcsés tengeri só

A kakukkfüvet és a citromot mossuk meg. A kakukkfű leveleit tépkedjük le, és éles késsel a citromhéjjal együtt aprítsuk fel. Ezután sóval együtt tegyük aprítóba és zúzzuk porrá.

Sültkrumpli fűszersó

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál csilipehely

A szárított bazsalikomot, az oregánót, a majoránnát és a kakukkfüvet törjük össze egy mozsárban vagy aprítóban. Majd a csilipelyhet és a pirospaprikát is adjuk hozzá. Végül pedig őrölt borssal bolondítsuk meg.

Címlapkép: Getty Images