Újra beindul a pénzosztás: ajándékmilliókra pályázhatnak a magyar gazdák

HelloVidék 2018. november 8. 11:00
A rendelkezésre álló vidékfejlesztési források mentén, összesen mintegy 63 milliárd forint keretösszeggel, három új pályázati felhívást jelentetett meg az Agrárminisztérium - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A támogatások az élelmiszer-feldolgozás, a borászat, az ökológiai gazdálkodás és a kiskérődző-tejágazat modernizációját és szerkezetátalakítását szolgálják.

Az ökológiai gazdálkodást folytatók számára 12 milliárd forint keretösszegű felhívás jelent meg, legutóbb 2016-ban volt lehetőségük a gazdáknak ilyen jellegű támogatáshoz jutni. Két éve az akkori irányító hatóság közel 2200 kérelmet finanszírozott, akkor összesen 62 milliárd forintnyi támogatásra tehettek szert az ökogazdálkodók.

Az se csüggetjen, aki juh- és kecskeágazatban tevékenykedik: a kiskérődő-tejágazat szervezetalakítását kísérő támogatásra 680 millió forintot csoportosított át a tárca.

Az említett vidékfejlesztési pályázatok esetében a támogatási kérelmek benyújtására 2018. december 1-től nyílik lehetősége a gazdálkodóknak.

Magasabb, 50 milliárd forintnyi keretösszegű pályázatot hirdetetett az Agrárminisztérium az élelmiszeripar és a borászat fejlesztésére. A korábbi pályázati összegek alapján szembetűnő, hogy ez a terület kiemelt statégiai fontosságú: az Irányító Hatóság már közel 150 millió forint támogatás elosztásáról döntött az ágazati szereplők részére. A mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló beruházások sikeres megvalósítását szolgáló pályázatok 2019. január 2-től nyújthatóak be.

A pályázati felhívások részleteiről a www.szechenyi2020.hu oldalon lehet tájékozódni.