192,5 milliárdból újulhat meg a hazai állattartás: mutatjuk, ki kapja a legtöbb pénzt

Magyar Idők 2018. november 26. 08:32
Jókora összeghez juthatnak az állattartó gazdaságok, a vidékfejlesztési pályázatok keretében eddig csaknem kétszázmilliárd forint európai uniós forrást nyert el az ágazat. Az Agrárminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint máig mintegy 4100 kérelmet fogadtak el, a nyertesek így összesen 192,5 milliárd forintot költhetnek el a különböző fejlesztésekre.

A legtöbb kérelem az őshonos állatfajok védelmét célzó kiírásban nyert, a legnagyobb összeget pedig a telepek korszerűsítésére ítélte oda az irányító hatóság –írja a Magyar Idők.

A Vidékfejlesztési program keretében összesen hat beruházási típusú pályázati felhívás jelent meg, amely kifejezetten az állattenyésztési ágazat versenyképességének, hatékonyságának növelését célozza. Ezenkívül egyéb felhívások keretében is forráshoz juthatnak az állattartással foglalkozó gazdaságok.

A szarvasmarhatelepek esetében 624 kérelem nyert eddig, mintegy 38,35 milliárd forintot. Sertéstartók máig 213 esetben pályáztak sikeresen, a beruházásokat összesen 31,13 milliárd forint támogatja. Ennél kicsivel többet, 31,59 milliárd forint európai uniós forrást ítélt oda az irányító hatóság a baromfitelepek korszerűsítésére. Ebből az összegből 249 gazdaság újulhat meg.