November a mi hónapunk: jelentősen csökkentek az üzemanyagárak és mérséklődött az infláció

HelloVidék 2018. december 11. 12:00
3,1%-ra mérséklődött az infláció novemberben az októberi 3,8%-ról. Ennek hátterében döntően az üzemanyagok árváltozása áll, míg idén novemberben jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, egy évvel ezelőtt emelkedtek, így a bázis is magasabb volt. Egy hónap alatt 0,3%-kal csökkentek a fogyasztói árak, derül ki a Takarékbank előrejelzéséből, valamint a KSH adataiból.

Egyelőre a valós inflációs nyomás továbbra is mérsékelt, amit tükröz, hogy a maginfláció az előző hónaphoz hasonlóan 2,6% maradt. Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület, valamint a termelői árak kivételével továbbra sem érzékelhetők, a nyár elején látott forintgyengülés hatását mutatják a tartós fogyasztási cikkek minimális drágulása. Mivel a forint némileg visszakorrigált, és jövőre további pozitív korrekcióra számítunk, ezért további inflációnövelő hatás nem várható, sőt, némileg visszarendeződhetnek az árak. A közeljövőben ugyanakkor komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály általokozott terményár emelkedés, ami gyorsíthatja az élelmiszerek drágulását.

Jelentősen, 19,6%-kal nőttek az idényáras élelmiszerek árai, a liszt 10,1%, a kenyér 5,4%-kal drágult, a cukor ára viszont 16,2%-ot csökkent. A tejtermékek és a tojás árának emelkedése jelentősen mérséklődött. Így az élelmiszerárak összesen 4,5%-kal emelkedtek. 4,6%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül a dohányáruk ára 6,2%-kal emelkedett. A háztartási energia 1,2%-kal, ezen belül a tűzifa 8,3%-kal, a palackos gáz 11,6%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 2,2%-kal nőtt. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,1%-kal, ezen belül a járműüzemanyagokért 7,2%-kal kellett többet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,6%-kal, a ruházati termékekért 0,9%-kal kellett többet fizetni.

Az őszi hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzött az infláció, az üzemanyagárak további esése miatt decemberben ismét 3% alá mérséklődhet a drágulás üteme, így idén átlagosan 2,9%-os inflációra számítunk, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még csak igen kismértékben mutatkoznak jelei. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával, azonban ezek lassú, fokozatos kivezetését, valamint a monetáris kondíciók normalizálását előkészítheti.

2019 elején 3% felett maradhat az infláció, azonban az üzemanyagok az idei év közepén látott magas bázisa miatt jövő év közepére megint 3% alá kerülhet, éves átlagban 3,1%-os inflációra számítunk jövőre. Az infláció azonban alacsonyabb maradhat, amennyiben az olaj, energia, valamint az üzemanyagárak tartósan a jelenlegi szint közelében maradnak. A maginfláció ugyanakkor tartósan elérheti a 3%-ot jövőre.