Itt a vége: felszámolják a traubi magyar gyártóját

HelloVidék 2018. december 14. 10:00
Tartozása miatt felszámolás alá került a Traubisodát több mint húsz éve gyártó debreceni vállalkozás, amelynek üzemét és védjegyeit 1,1 milliárd forintért hirdették meg eladásra. Magyarországon közel fél évszázada gyártják az osztrák eredetű, szőlőízű Traubit – írja a Napi.hu.

Elindult a Traubisoda magyarországi védjegyeivel rendelkező, az üdítőitalt több mint két évtizede gyártó Ráthonyi Kft. felszámolása. A társaság debreceni telephelyét és védjegyeit (Traubi, Traubisoda, továbbá Róna üdítő és Csokonai ásványvíz) összesen nettó 1,1 milliárd forint irányáron hirdette meg eladásra a cég felszámolója, a Ceres Kft.

Az italgyártó és forgalmazó Ráthonyi Kft. felszámolását idén júliusban rendelte el a Debreceni Törvényszék, miután bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette. Ennek előzménye egy jogvita volt - derül ki a kft. felszámolás előtti tevékenységet záró mérlegének kiegészítő mellékletéből. A vállalkozás a 2013 és 2015 között átadott Traubi üzemcsarnokának felújítási és bővítési munkáival kapcsolatos elszámolási hiányosságok miatt bírósághoz fordult, míg a kivitelező a beruházás egyes pótmunkáinak elfogadtatása miatt perelt. Ennek jogosságát a Ráthonyi Kft. vitatta. Hogy a bíróság döntése nyomán mekkora összeget kellene az üdítőgyártónak a kivitelező részére kifizetni, nem tudni.

A kft. saját tőkéje az előző évi 1,3 milliárd forintról idén - a 2017. júliusi tevékenységet záró mérleg szerint - 468 millió forintra csökkent. A kötelezettségállománya (tartozása) 722 millió forintra rúg.

A nettó árbevétele 2015 és 2017 között évi félmilliárd forint körül alakult, az éveket 19, 23, illetve 25 millió forint adózott eredménnyel zárta - a Céginfo.hu adatai szerint. Idén július 22-ig, a felszámolást megelőzően 220 milliós forgalom mellett 63 milliós veszteséggel zárt.

Jelenleg - a NAV adatai szerint - mindössze 7 dolgozót foglalkoztatnak, idén a felszámolást megelőzően átlagosan 27 főt, tavaly 32-t, tavalyelőtt pedig 36-ot foglalkoztattak.

A Traubi-gyártó vagyonelemeire kizárólag egyben lehet pályázatot benyújtani december 14. és 29. között, az Elektronikus Értékesítési Rendszeren keresztül. A két nagy értékű ingatlanra bérleti jogviszony áll fenn 2019. szeptember 13-ig, illetve 2020. március végéig.