Újabb helyen ütötte fel fejét az afrikai sertéspestis

hvg.hu 2019. január 15. 09:00
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznótetemben mutatta ki vasárnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma.

Az afrikai sertéspestis április végi Heves megyei, májusi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, majd októberi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megjelenését követően Borsod megye újabb területén azonosították a vírust, írja a hvg.hu.

A sertéspestist Hangony község határában, a betegség szempontjából magas kockázati besorolású területen igazolta január 13-án egy elhullott vaddisznóból a Nébih laboratóriuma. A fertőzés megjelenésének okára a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot, amely már folyamatban van. Az e területről az elmúlt négy hónapban beküldött több mint 150 – főleg az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból származó – minta eddig mind negatív eredményt adott.

Az országos főállatorvos a korábbi esetekhez hasonlóan elrendelt minden szükséges intézkedést. Ezek közé tartozik például, hogy kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal, azaz moslékkal tilos etetni. Fontos, hogy ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!